Neix la Plataforma per la Música per lluitar per una cultura accessible, estable i segura

Foto: Jordi Pascual

Desenes de persones s’han concentrat aquest dilluns per la tarda a la plaça d’Octavià en la primera protesta de la nova Plataforma per la Música, que neix com un espai de lluita per demanar a l’Ajuntament que la COVID-19 no aturi la cultura i, alhora, que tots els artistes tinguin el mateix tracte per part de la institució. Amb un manifest que incorpora dues propostes d’acció, ja han rebut el suport de Dissidència Sònica, Sotasons, Adventícies, el Senglar Cultural, És-fera 72, Jazzenviu, l’Aplec Jove, la Festa Major Alternativa, la Xesca, StQBlack i Arran.

“La pandèmia ha posat de relleu una situació prèvia de forta desigualtat als escenaris i a la cultura en general a Sant Cugat”, denuncien al manifest, llegit per Quimantú Segura, Clàudia Pla-Narbona i Ricard Valls en l’acte d’aquest dilluns, “al nostre poble hi ha instal·lat un sistema amb un cercle d’entitats que tenen el favor del consistori i, d’altra banda, la resta de col·lectius que se les veuen magres per superar les traves d’un sistema jurídico-burocràtiques dissenyat i greixat per mantenir la ‘cultura indesitjable’ a ratlla”.

Les entitats signants consideren que la COVID-19 ha agreujat la situació i demanen a l’Ajuntament que actuï en conseqüència: “L’interpel·lem perquè aclareixin si, a banda d’aplicar restriccions, hi ha un pla a llarg termini per fer possible una programació accessible, estable i segura per part del teixit musical de base de la ciutat”. Per això demanen mesures que garanteixin l’accessibilitat als escenaris, l’eliminació de traves burocràtiques, suport al món cultural i a tot el seu ecosistema, mesures preventives i descentralització.

Ho fan amb dues propostes. La primera es tracta d’establir un circuit de diversos espais amb instal·lacions tècniques i preventives fixes per així garantir que els col·lectius no hagin de fer esforços addicionals i, alhora, que no hagin d’aportar més documentació que la imprescindible. Per això han elaborat una llista d’espais que recollim a continuació en un mapa interactiu. Aquesta proposta també preveu la preparació d’un calendari a tres mesos vista de programació a aquests espais i amb igualtat de condicions per a tots els col·lectius i artistes.

En cas de descartar-se aquesta opció, la Plataforma llença una segona proposta: la cessió d’un espai cobert i un o dos tancats perquè siguin autogestionats per tots els col·lectius i artistes que vulguin fer-ne ús sota una fórmula de gestió ciutadana. La tria de l’espai, però, sí dependria del consistori, que no tindria incidència en la gestió cultural d’aquest.

“Hi ha espais accessibles als quals s’hi pot anar caminant i que són municipals”, ha reivindicat Segura posant d’exemple el pati de la Casa Mònaco i el parc de l’Arborètum, “la campanya seguirà però restem a l’espera d’una reunió amb l‘Ajuntament”. Per ara no havien parlat amb cap representant municipal ja que han esperat a donar a conèixer la campanya. En qualsevol cas, no descarten seguir fent manifestacions en què la música hi tingui cabuda, com ha passat aquest dilluns.

Valls ha posat èmfasi en espais tancats que podrien acollir algunes d’aquestes propostes. Un és el Jardins del Vallès, habilitats amb un amfiteatre arran d’una proposta ciutadana als pressupostos participatius, que segueixen tancats al públic. L’altre és la Unió Santcugatenca, amb l’obra acabada però encara no entregada a l’espera de la dissolució del Consorci iniciada pel govern municipal i de trobar una altra fórmula de col·laboració amb l’entitat, que s’ha mostrat en desacord amb la decisió del govern ja que no l’han pogut consultar als seus socis.

L’acte d’aquest dilluns ha esdevingut una trobada musical, en què diversos dels artistes afectats per les restriccions a la cultura en el marc de la COVID-19 han pogut fer una breu interpretació musical que ha apropat moltes persones que passejaven pel centre de la ciutat. El primer de novembre ja hi va haver una primera mobilització per reivindicar la cultura segura a la Unió i el cap de setmana següent es va iniciar la mobilització a la Floresta. En el cas de la nova plataforma, però, es posa un èmfasi especial en la capacitat de l’Ajuntament d’incidir-hi.

Notícies relacionades