L’Escola de Música Tradicional inicia la recerca per recuperar els goigs de Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

Després d’haver estat el projecte guanyador dels primers pressupostos participatius organitzats per Òmnium Cultural, el grup que pretén recuperar els goigs de Sant Cugat ha començat a treballar. Coordinat des de l’Escola de Música Tradicional tot just han fet la primera reunió per tal de marcar l’estructura de la recerca. El seu objectiu és recuperar aquesta música tradicional de caràcter religiós, de la qual se’n conserven algunes lletres però no la melodia.

Júlia Solé, coordinadora de l’escola, explica que l’origen de la proposta es troba al curs de cant de goigs que van fer l’any passat. Molts dels seus integrants s’han implicat al grup per fer la recerca. “Havíem de cantar goigs d’altres llocs perquè d’aquí no en teníem, per això va sorgir la motivació de cercar-neˮ, explica Solé.

L’aportació d’Òmnium és de 3.000 euros, que ajudaran a fer una recerca que en qualsevol cas haguessin intentat fer. “La subvenció ens permet contractar un professional que ens ajudi més enllà de buscar els goigs escritsˮ, explica la coordinadora de l’escola, “el més difícil és trobar la memòria viva, és a dir, trobar la músicaˮ.

La recerca tindrà, per tant, dos grans blocs. D’una banda acudir a museus, arxius i entitats com el Grup d’Estudis Locals que poden tenir accés a goigs escrits i, d’altra, fer entrevistes a gent gran del poble que pugui recordar alguna música i melodia. Amb això, faran un recull i intentaran publicar-lo escrit i, a ser possible, en forma de disc amb els goigs cantats. “Ens agradaria tenir algun resultat en un any, ni que sigui haver fet tota la recerca documentalˮ, explica Solé, “i tant de bo puguem trobar alguna persona que pugui recordar la músicaˮ.

Berta Coromina, membr del grup que havia participat al curs de l’any passat, fa una crida per sumar-s’hi i, sobretot, perquè totes aquelles persones que puguin ajudar en la recerca amb coneixements propis, documents o contactes parlin amb l’escola per ajudar a la recerca. Una part dels projectes dels goigs és crear un grup de cant de cançó tradicional que pugui cantar el que trobin.

L’Escola de Música Tradicional tot just acaba de començar inscripcions i es planteja l’objectiu d’ampliar la franja d’edat de 3 a 12 anys. Solé es mostra satisfeta de la col·laboració amb entitats, amb classes i l’acompanyament musical. Això els permet mantenir contacte constant amb Caparrots, Bastoners, Geganters i Castellers. L’any vinent celebrarà el 10è aniversari i es marquen el repte de futur de fer créixer la cantera de professors santcugatencs que permetin consolidar el projecte i apropar-lo amb més força a les escoles.

Notícies relacionades