La filla d’Stalin en la recerca de la llibertat robada

Monika Zgustova i Dolors Vilarasau en la presentació del llibre a la llibreria Paideia. Foto: Miquel Margalef. 

Les roses d’Stalin, és la biografia novel·lada que explica i narra l’exili i la posterior estada als Estats Units de Svetlana Al·lilúieva, l’única filla del dictador Stalin. El llibre vol retratar les vivències i dificultats que té una persona marcada des del moment en que neix. “M’interessa veure i observar el perquè ella, tot i tenir dos fills, decideix als 40 anys exiliar-se a EEUU passant prèviament per la Índia per obtenir el vista”, explica Monika Zgustova autora del llibre davant l’atenta mirada dels assistents que omplen la Llibreria Paideia.  

La novel·la vol retratar la imatge de l’Svetlana que l’autora s’imagina, defugint de la imatge que les persones més directament vinculades a la protagonista li volien vendre. Per aquest motiu Zgustova intenta posar-se amb contacte amb aquella gent que havia estat al costat de la filla d’Stalin però que no en volien vendre una imatge sobreexposada. Amb aquest punt de vista més pur, segons l’autora, s’aconsegueix vestir una Svetlana que vol fugir de ser la filla d’un dictador i que estarà en la recerca permanent de la llibertat que se li ha robat des del seu naixement.

Aquesta necessitat de trobar la llibertat és el que la portarà a exiliar-se als EEUU però en el moment en que sembla haver-la trobat es refugiarà en una secta que li’n privarà. En un joc d’estira i arronsa, recercarà de nou la llibertat i quan la té a tocar tornarà a la seva pàtria natal on els seus fills la rebutjaran per haver-los abandonat. “La novel·la està plena de traïcions i venjances que passaran de generació”, explana l’autora en referència a les relacions d’amor i odi que patiran Stalin i Svetlana i Svetlana amb els seus fills.

Quan arriba als Estats Units el primer que veu és un anunci on hi figuren dues noies. En una part la dona està grassa i a sobre hi posa abans. Al costat la noia està prima i és idíl·lica i a al capdamunt hi posar després. Aquesta metàfora serà la que explicarà el seu viatge en terres americanes: “Svetlana canvia d’identitat moltes vegades i quan arriba a EEUU vol ser una dona occidental”. Però no ho tindrà fàcil ja que els americans la utilitzen com a símbol capitalista i els soviets com a símbol comunista i ella el que volia era l’anonimat més absolut.

Dolors Vilarasau, presentadora de l’acte, explica que el paral·lelisme entre la vida de l’autora i la filla d’Stalin també és un element clau de la novel·la. Zgustova, natal de Praga, va exiliar-se als Estats Units passant per la Índia, justament 7 anys després que ho fes la filla d’Stalin. “Quan Svetlana arriba a terres americanes demana asil polític a Nova Delhi en la mateixa ambaixada que ho fa la teva família”. “He llegit molts llibres teus i aquest puc dir que és el més important i personal que he llegit mai”, sentencia convençuda Vilarasau. 

Notícies relacionades