La tercera Mostra de Titelles de Sant Cugat reivindicarà els drets laborals dels titellaires

Foto: Localpres

Can Ninot és la principal impulsora de la Mostra de Titelles de Sant Cugat, que entre el 9 i l’11 de novembre arriba a la seva tercera edició de la mà de Cal Temerari i l’Ateneu com a entitats i de la Diputació i l’Ajuntament com a institucions. Aquesta vegada, la mostra incorpora un toc reivindicatiu en defensa del sector i en contra de la precarització de la feina dels titellaires. Tian Cusidó, representant de Can Ninot, explica que actualment es paga 300 euros per espectacles que abans del 2011 es cobraven a 900 euros. Un dels objectius de la mostra és apropar-se el màxim possible a les quantitats precrisi.

És per això que l’Ajuntament fa una aportació de prop de 6.000 euros i les entitats faciliten voluntaris amb la intenció de centrar esforços a pagar els espectacles. Així mateix, a l’entorn de la plaça de l’1 d’octubre, on hi haurà diverses activitats gratuïtes, també s’hi instal·larà una fira amb foodtrucks, unflables i atraccions ecològiques que han de servir per obtenir més ingressos i aproximar-se a unes remuneracions adequades. També han iniciat una campanya de micromecenatge que ha de permetre tenir un coixí econòmic i que, de cara al públic, representa una oportunitat d’aconseguir entrades anticipades per als espectacles de pagament i entrada preferent per als de taquilla inversa.

Aquest any, defensa Cusidó, hi ha dos espectacles que exemplifiquen clarament la vessant des d’on treballa la seva entitat. En primer lloc, El viatge més bonic del món, de la companyia la Boia Teatre, que es farà amb entrada gratuïta el dissabte 10 de novembre a dos quarts de dues del migdia a la plaça de l’1 d’octubre en què es vol posar en valor una nova aposta teatral de qualitat. En segon, El soldadet de plom de la companyia Teatre en Miniatura, que es farà el diumenge 11 a les 12 del migdia a Can Ninot, per 7,5 euros, en què es vol donar l’oportunitat d’entrar al circuit comercial a una companyia que fins ara només havia treballat als centres educatius.

Totes les activitats estan distribuïdes entre Can Ninot, la plaça de l’1 d’octubre i Cal Temerari –que acollirà dos espectacles destinats a infants de 0 a 3 anys el dissabte i diumenge de matí–. Dissabte a la tarda també s’hi farà a la Casa de Cultura la representació d’El flautista d’Hamelin, de la companyia Olivera Salcedo, ja que precisa d’un espai més ampli però tancat. En total seran 10 espectacles destinats a un públic familiar i infantil.

De cara a futures edicions, l’objectiu de Can Ninot és seguir creixent de la mà d’entitats i del comerç local. Si aconsegueixen consolidar encara més la mostra, es proposen recuperar alguns espectacles pensats per a un públic adult com van fer en la primera edició. Toni Ramon, representant de l’Ateneu, també espera poder aportar més des de la seva entitat mentre Julià Mestieri, de Cal Temerari, es mostra satisfet per acollir els espectacles per al públic més infantil ja que suposa una forma de transmetre valors. La tinenta d’alcalde de Cultura, Sílvia Solanellas, ha apostat per la col·laboració publicoprivada i ha assegurat que la mostra ja és un festival consolidat a la ciutat.

Notícies relacionades