La petició de dimissió de Pep Tugues arriba al Ple amb l’exigència de revisar els protocols

Foto: Jordi Pascual

Els tres col·lectius feministes que van irrompre a la presentació de la temporada del Teatre-Auditori per demanar el cessament del seu director, Pep Tugues, arran d’un presumpte cas d’assetjament laboral han acudit a l’Audiència pública corresponent al Ple de desembre per demanar una vegada més el cessament i, alhora, instar el govern a revisar els protocols contra la violència masclista i l’assetjament laboral. Adventícies, Hora Bruixa i Dones i Cultura han interpel·lat Junts per Sant Cugat com a grup continuador de l’antic govern municipal de CiU/PDECAT-Demòcrates i també a l’actual tripartit.

Seguint el comunicat que van publicar a les xarxes 10 dies després de l’acció al Teatre-Auditori, als primers han preguntat si reconeixen que durant el temps que no es va actuar es va causar dany a diverses treballadores i si accepten que no es va buscar una solució sinó que es va actuar sobre les persones afectades. Carmela Fortuny, portaveu de Junts, ha respost que el seu govern va actuar correctament informant a la gerència per activar els protocols i iniciant l’expedient d’informació reservada que va resoldre que no hi havia assetjament i que el tripartit ha enviat a la Diputació perquè sigui revisat.

La portaveu de Junts ha agraït la intervenció dels tres col·lectius i ha demanat respectar la presumpció d’innocència de les dues bandes. Ha recriminat als col·lectius que hagin fet servir una fotografia de Tugues en què també apareix ella. Adventícies, Hora Bruixa i Dones i Cultura han respost que ho fan perquè el director del Teatre-Auditori és un càrrec de confiança nomenat pel seu partit polític.

Al govern actual han preguntat si es revisen els protocols d’actuació i si es prenen mesures per posar una mirada feminista davant possibles casos d’assetjament. Núria Gibert, tinenta d’alcaldia d’Igualtat i Drets, ha respost que és una tasca que estan fent l’àrea de Cultura i la de Bon Govern de la mà de la seva regidoria. Assegura que el govern treballa per tenir uns protocols garantistes i impulsar la formació amb perspectiva de gènere i sobre riscos laborals: “Ens comprometem a què els circuits funcioninˮ. Davant l’aportació de Fortuny ha recordat que tot i que l’expedient d’informació reservada diu que no hi ha assetjament laboral sí reconeix una mala praxi en matèria de personal.

Altres temes de l’Audiència pública

L’altre gran afer de l’Audiència pública ha estat el tribut metropolità i el desenvolupem a la contracrònica del Ple. També hi han tornat a acudir les famílies de l’escola la Mirada per demanar al govern més informació i la concreció de les demandes de les famílies. L’AFA ha interpel·lat el govern demanant en quin punt es troba el projecte per al nou edifici i preguntant si és possible passar de tres a dues línies mentre el centre estigui en barracons. La regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha dit que s’avança en el projecte i que davant la demanda de places s’han de mantenir les tres línies. Els ha emplaçat a una nova reunió dijous vinent.

L’ensenyament ha tingut doble presència perquè diverses famílies de l’escola Catalunya s’han oposat a la proposta d’institut-escola i han demanat una consulta ciutadana i que els infants escolaritzats actualment puguin mantenir el dret d’adscripció als instituts que els corresponen actualment. Consideren que ha estat una decisió imposada, sense informació i amb un model que no encaixa a Mira-sol.

Gorina diu que aquestes famílies, contràries al posicionament de l’AFA, no han seguit els canals de comunicació corresponents i que el treball de l’Ajuntament i del Departament han estat els adequats. A més, assegura que la decisió es va prendre i celebrar al consell escolar. Tot i així, diu que encara hi ha temes a perfilar i que se n’informarà properament a mesura que es tanquin més detalls.

L’altra gran intervenció ha estat la de Fridays for Future, que s’han felicitat per l’aprovació definitiva de l’emergència climàtica al Ple de desembre tot i que consideren que arriba amb retard i mancada d’un pla d’acció que s’aprovarà, segons el govern, durant els propers mesos. També han demanat el posicionament del tripartit sobre el quart cinturó i han preguntat quan es constituirà la taula d’emergència climàtica. La comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó, ha dit que debatran el posicionament com a govern i que la taula es reunirà per primer cop a finals de gener.

Notícies relacionades