La Mostra de Titelles compleix un lustre amb una proposta que reivindica la cultura segura

Foto: Jordi Pascual

Els propers 19, 20 i 21 de març Sant Cugat acollirà la cinquena Mostra de Titelles, impulsada ara fa un lustre per Can Ninot. L’edició del 2020 s’hauria d’haver celebrat a la tardor però, davant la incidència de la pandèmia, es va optar per traslladar-la a aquest mes, amb adaptacions per aconseguir espectacles segurs. La Mostra esdevé així una reivindicació de la cultura com a espai segur i també una forma de fer suport a les companyies de titelles que han vist aturada inicialment i molt reduïda posteriorment la seva activitat durant l’últim any.

Tian Cusidó, de Can Ninot, defensa la cultura no només com a segura sinó també com a vertebradora, necessària i essencial. La mostra té el suport econòmic de l’Ajuntament i la col·laboració de tres entitats: l’Ateneu, Cal Temerari i Paidos. En edicions anteriors les entitats havien facilitat espais per fer les representacions però amb els protocols sanitaris per la pandèmia en aquesta edició només poden fer suport a la difusió.

En conseqüència, la Casa de Cultura i la plaça de l’Om seran els dos espais que acolliran representacions, controlant l’aforament –amb la necessitat de fer inscripcions prèvies tant per a les representacions gratuïtes com per a les de pagament– i garantint les distàncies, entre altres adaptacions. La Mostra té propostes que diferencien tres públics: de 0 a 3 anys, públic familiar i tots els públics. Hi participen companyies locals com Patawa o Toc de Retruc i altres de renom a tot el país com Veus veus i Titelles Vergés.

Per ara Can Ninot ha descartat la programació de titelles només per a públic adult ja que, diu Cusidó, és un repte immens perquè suposa haver de crear un públic. De fet, abans de la pandèmia havien començat a idear una programació amb aquest objectiu però, per ara, ho han hagut de deixar de banda. “Hem intentat que la Mostra no sigui per a tan menuts, amb espectacles per a tots els públics”, defensa Cusidó, “destaco Dins la closca d’una nou, de la companyia Cacauet, que parla de la mort”.

La Mostra començarà el divendres 19 de març a dos quarts de sis de la tarda a la plaça de l’Om amb l’espectacle Kukuriku, la primera i única representació del dia, i s’allargarà durant el cap de setmana amb vuit representacions més. Hi haurà tres espectacles gratuïts i sis de pagament (7,50 euros). Aquesta vegada la Mostra no es podrà acompanyar del mercadet d’artesans també per les restriccions de la pandèmia.

Àlvar Roda, president de l’Ateneu, ha participat en la roda de premsa de presentació de la Mostra i ha agraït la perseverança de Can Ninot. La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha defensat que la cultura s’ha de mantenir viva tot i la COVID-19 no només pel valor en ella mateixa sinó també per la subsistència de les persones que s’hi dediquen de manera professional. Espera poder fer un nou empent a la cultura en clau local durant la primavera.

Notícies relacionades