La Floresta celebra Sant Jordi amb Jocs Florals

Un moment de la darrera actuació dels Jocs Florals de La Floresta. Foto: Xavier Boix

Com si s’endinsés en l’Edat Mitjana o en plena Reinaxença, el barri de La Floresta ha celebrat aquest Sant Jordi amb uns Jocs Florals organitzats pel Senglar Cultural i l’Assemblea Jove de La Floresta. Amb la Plaça de l’Estació com a epicentre de l’activitat, es va poder apreciar diferents expositors amb art popular durant el matí i escoltar com diferents “trobadors” recitaven poesies i relats breus sobre l'escenari.

Una paella preparada per l’organització va calmar la gana de la concurrència, que va deixar l’estri més net que una patena!. Amb les panxes ben plenes, es va passar a la sobretaula tranquil·lament seguts a la fresca de la plaça escoltant un grup de noies que van acariciar els oïdes del públic durant l’actuació.

Pasquines actuant als Jocs Florals de La Floresta. Foto: Xavier Boix

“Pasquines”, aquest és el nom del grup, van fer un “viatge” per la poesia i relats d’autores especialment implicades amb la causa feminista o amb els greuges que pateix la dona arreu del món. I cantant, llegint en mode de prosa o recitant, les tres components del grup van anar recordant diferents conflictes de gènere així com van alertar sobre les injustícies que es donen en territoris del món on es produeixen situacions d’injustícia social, ambiental o econòmica, quan no conflicte bèl·lic i, com sempre, amb les dones doblement víctimes.

Així que La Floresta va viure una celebració festiva i reivindicativa alhora com sol ser habitual per aquella contrada. Segons l’organització la cita va ser un èxit de convocatòria i els objectius han estat plenament complerts. Una festa a més molt allunyada del consumisme al que estem acostumats i en canvi defensora tant de la cultura com de la llengua, com ho eren ja aquells Jocs Florals que es feien instaurats per Joan I a Barcelona o els que van recuperar a principis de la Reinaxença Antoni de Bofarull i Víctor Balaguer amb el lema “Patria, Fides, Amor” en al·lusió als tres premis que es donaven aleshores: la Flor Natural, l’Englantina d’or i la Viola d’or i argent.

Notícies relacionades