La cultura s’adapta a la pandèmia: punts de recollida de llibres, art a les xarxes, teatre en línia...

Foto: Jordi Pascual

Enmig d’una excepcionalitat necessàriament imposada, la cultura esdevé una de les poques sortides; un espai de pausa, reflexió, gaudi... que permet un confinament menys dur. Però la cultura no està considerada un servei bàsic a la declaració de l’estat d’alarma i ja abans els museus i teatres van haver de limitar els seus aforaments o fins i tot tancar davant una crisi sanitària que precisava evitar l’aglomeració de persones.

Ara la cultura és un sector especialment precari que veu agreujada la seva necessitat – exemplificada abans del COVID-19 amb la petició de destinar-hi un 2% del pressupost públic–. Les possibles fallides, acomiadaments i molts anuncis d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs) generen molts interrogants que, malgrat tot, no l’aturen en un moment en què se sap més necessària que mai.

Les primeres mostres de resistència van ser les autoorganitzades pel veïnat. Persones d’arreu que, instrument en mà, surten als balcons per amenitzar l’espera. Bona mostra n’és el tenor santcugatenc Marc Sala, que des de la terrassa del seu habitatge s’ha disposat a cantar òpera davant l’atenta mirada dels seus companys de comunitat.

Passats els primers dies de dubte, l’organització és menys esporàdica i més preparada. Durant els darrers dies les xarxes s’han omplit d’iniciatives com una conferència sobre capitalisme i energia organitzada per l’Organització Santcugatenca d’Educació Ambiental (OSEA), un recital poètic a càrrec de la companyia MINIMíssima i d’Aleteig o d’un vermut musicat a càrrec PD Pex de la mà d’Òmnium. Molts usuaris també han recuperat vídeos i imatges d’actuacions populars.

Llibres, malgrat tot

Enmig de l’estat d’alarma i l’obligatorietat de tancar els seus establiments, les petites llibreries locals s’hi han hagut d’adaptar. Àngels Tolosa, de la Llibreria Alexandria, explica que la solució que han trobat en el seu cas és atendre les comandes a través del web, del correu electrònic i del telèfon (615 572 273) i permetre’n la recollida a l’establiment d’alimentació que hi ha just al costat de la llibreria, ja que aquest es considera servei bàsic i resta obert tot i l’estat d’alarma.

Quelcom similar ha fet el Pati de Llibres, especialitzada en literatura infantil i juvenil. Tal com explica Ferran Ballester, des de la setmana passada han activat un servei de comandes a través del web, de correu electrònic i de Whatsapp (644 570 549). Les comandes es recullen a l’estanc del carrer Santa Maria o les envien per missatgeria. A més, han iniciat un concurs literari per a alumnes de primària i secundària i un de dibuix per a infants d’entre 0 i 6 anys, tots dos sota la consigna #joemquedoacasa.

També el Celler de Llibres s’ha adaptat a la pandèmia. En aquest cas han optat per recollit les comandes per Whatsapp (620 662 322), correu electrònic i les seves xarxes per fer la distribució a domicili. També s’ha fet ressò de la campanya #ApoyaTuLibreríaLocal, que es basa en acumular dos euros diaris perquè un cop acabi el confinament es gastin en llibreries de proximitat.

Un artista al dia

Una altra de les iniciatives culturals davant el coronavirus ha estat la iniciativa #CadaDiaUnArtista, aplicada a Sant Cugat per Canals Galeria d’Art i reconeguda pel Gremi de Galeristes d’Art de Catalunya. “Es tracta de seguir potenciant la difusió de les galeries per les xarxes però adaptant-nos-hi a la situacióˮ, explica Josep Canals, director de l’espai artístic, “hem decidit que cada dia donarem a conèixer un dels artistes que tenim al catàleg de la galeriaˮ.

“Hem d’aconseguir que el fet cultural surti a les xarxes i sigui conegut àmpliamentˮ, explica, “la creació de #CadaDiaUnArtista respon a aquesta voluntat, reconeixent artistes explicant qui són, què fan...ˮ La galeria aprofita el material que ja tenien a la xarxa per fomentar-ne la difusió amb informació completa a través de les xarxes i del correu electrònic. Canals reivindica que no és una campanya aïllada sinó que va en el sentit de les iniciatives engegades per moltes altres persones que es dediquen a la cultura.

Teatre amateur a través de YouTube

Mentre les sales on fer teatre romanen tancades, Fila Zero, grup amateur vinculat a la Unió, ha preparat una iniciativa des del confinament: una sèrie a través de YouTube, El viatge. A partir del guió original d’una obra que tot just començaven a preparar, han fet parelles d’acord i actrius simulant que han anat de viatge. Cada actor grava a casa el fragment de guió que li pertoca per acabar unificant-ho en forma de capítol.

La idea es va estrenar diumenge passat amb el primer episodi, L’arribada, que ja han vist més de 200 persones (el vídeo del tràiler a continuació, el canal de YouTube aquí). Pere Pastor, un dels integrants de l’agrupació i autor d’El dinar, l’obra que s’havia d’estrenar a l’octubre i sobre la qual ha sorgit la idea, explica que calia fer alguna cosa perquè inicialment van perdre el lloc d’assaig però posteriorment es fa fer efectiu el confinament.

“Potser és una idea de bojos però fer-ho en ple confinament ens permet mantenir-nos actius i entretenir la gentˮ, explica Pastor, “la idea s’assembla a Escenas de matrimonioˮ. Ell mateix prepara el guió, els l’envia i després edita els vídeos i per això no es poden comprometre amb cap periodicitat: “Mentre tingui creativitat, cada vegada que em passin els vídeos tindran un nou guió per ferˮ.

Activitats a casa a proposta de l’Arxiu Municipal

També el sector públic s’adapta a l’estat d’alarma. L’Arxiu Municipal va iniciar el 16 de març un seguit de propostes que llença a través de Twitter. Es tracta de la recuperació d’imatges i documents de l’arxiu que evoquen a activitats que es poden fer a casa com: coloreando fotografías, el taller de confecció de Mercè Canas, llegir el diari, dibuix...

La darrera proposta (a data de publicació d’aquest article) és la més interactiva. Es tracta d’un joc a través de la plataforma menti.com (codi: 86 39 68) per esbrinar a quin capitell del Claustre del Monestir correspon cada imatge de les que han compartit a través de les xarxes. Cada dia aportaran una nova pista o font d’informació. Es pot seguir la iniciativa des del seu Twitter.

Cancel·lacions i noves dates al Teatre-Auditori

Paral·lelament, el Teatre-Auditori no té marge de maniobra en la seva programació i per això ha hagut de postposar molts dels espectacles. Ara diversos d’ells ja tenen nova data:

- Ana Häsler amb la Simfònica; 14 de maig a les 21h.

- El Kanka; 13 de novembre a les 21h.

- Concert de Paco Ibáñez; 10 de gener a les 19h.

- It Dansa, 17 d’abril del 2021; 18h.

- Jorge Blass, 29 de maig del 2021, 21h.

- Això ja ho he viscut, pendent de nova data.

- Nomad. Sidi Larbi Cherkaoui, pendent de nova data.

- Blaumut, cancel·lat.

Es podran fer servir les mateixes entrades però, en cas de no poder-hi acudir, s’haurà de comunicar a través de correu electrònic abans del 5 de maig. El retorn de l’abonament es farà presencialment un cop es puguin tornar a obrir les taquilles de l’equipament.

Notícies relacionades