El Grup Catalònia fa gala de la inclusió en la Festa Major

Actuació del Grup Catalònia al CPA. Fotos: Jordi Pascual

12 del migdia. La carpa del Centro Popular Andaluz ha pres un color especial gràcies a un sol que puja a poc a poc en el cel. El decorat al meu pur estil pati interior andalús acompanya uns artistes que demostren que una discapacitat intel·lectual no és un impediment per a fer música i dansa, unes activitats que, a més, els permeten la socialització entre ells i davant d’un públic –una cinquantena de persones– carregat de companys.

El 2 de juliol és el seu dia gran a Sant Cugat. Han de demostrar que tot allò que han assajat ho tenen ben sabut. Després d’una mitja hora de preparació i conscienciació; pentinar-se, treure’s la por escènica i fer un glop d’aigua per sufocar la intensa calor de l’estiu ben entrat; comença un espectacle de percussió.

Amb el lema Sense límits a la samarreta negra que porten tots els components del grup, comença la batucada, totalment compenetrada i ben definida, evidenciant així que la Festa Major és un espai d’inclusió i de demostració de capacitats d’aquells que reben el nom de discapacitats. “És el primer cop que actuem amb aquests instruments”, explica un dels membres del grup just abans de començar l’espectacle. Caixes i timbals són clars protagonistes de l’actuació.

Un cop acabada la música és el torn de la dansa. Amb música canviant, set ballarins fan una actuació que juga amb l’estètica, la plasticitat dels cossos, el ball conjunt i separat; acompanyats en alguns moments per unes pilotes de colors. Especialment reconeguda pel públic ha estat la participació d’una companya sorda que va fer alçar les mans del públic fent el símbol de l’aplaudiment en sordmut.

Acaba l’espectacle amb una foto de família amb la tinent d’alcalde de Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, que ha fet acte de presència. Comença a sonar flamenc pels altaveus i alguns dels artistes arrenquen amb un improvisat ball al lloc més adequat per fer-ho, la carpa del CPA que recorda per la distribució i decoració interior a un gran tablao.

Notícies relacionades