La FMA aposta per la igualtat de gènere sobre l’escenari

Foto:

La Festa Major Alternativa s’ha caracteritzat des del seu naixement per ser un espai que, discursivament, ha defensat la igualtat de gènere essent el primer en desenvolupar un protocol contra les agressions masclistes, una idea que enguany començarà a aplicar-se als espais no alternatius de la festa amb un decàleg que s’ampliarà de cara a anys següents, tal com es va aprovar al darrer Ple municipal. Enguany, però, l’assemblea organitzadora ha decidit anar un pas més enllà per “aplicar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la festa i treballar-ho any rere any”. Això significa que la novena edició comptarà amb 37 artistes dones, una mica més del 50%. De fet, el dijous, el segon dia de la FMA, les dones representaran un 90%.

La festa començarà el dimecres 28 de juny a les set de la tarda amb una xerrada d’Hora Bruixa, el col·lectiu feminista i revolucionari local, en què es presentarà el protocol contra les agressions masclistes i LGTBIfòbiques. Es farà, com l’any passat, a la cruïlla entre la rambla del Celler i l’avinguda Francesc Macià. Els concerts, que donen especial importància als grups locals, es concentren durant els sopars i fins a mitjanit el dimecres, fins a les tres el dijous i fins a les quatre el divendres i el dissabte. Les nits de dimecres i dissabte tots els grups que pujaran a l’escenari seran santcugatencs.

Els matins de dijous a dissabte es faran activitats familiars amb un taller de samarretes a càrrec del programa Famílies en Xarxa de Cal Temerari, un acte benèfic amb literatura infantil i activitats infantils a càrrec de la CUP. Els cupaires també s’encarreguen d’organitzar dissabte la vuitena edició del concurs de truites, que seguirà amb la tercera edició de la Batalla de Penyes, les inscripcions a la qual s’han de fer a través de la web de la FMA. Així mateix, es manté el concurs de grafits.

A l’edició d’enguany de la festa alternativa també participen el col·lectiu Som 27 i més, Arran i el Cau Berenguer el Gran, encarregats dels sopars així com el col·lectiu de so feminista Fusa Activa, que protagonitzarà una xerrada el dijous a la tarda. Just després es farà el pregó, que aquest any és a càrrec de La Xesca, a qui la FMA vol donar suport “per fer trontollar Sant Cugat durant aquest any, posant de manifest l’especulació d’empreses i bancs com el Banc Sabadell, així com els interessos de l’Ajuntament per mantenir una ciutat dormitori, lluny de voler tenir projectes autogestionats des d’on crear alternatives i qüestionar l’statu quo de la ciutat”. A continuació pots consultar la programació completa:

De fet, si la FMA va néixer ara fa nou anys és perquè els seus organitzadors consideren que cal “trencar amb el model de dependència política de la Festa Major” i defugir “del model consumista i clientelar que caracteritza la festa proposada per l’Ajuntament”. Això suposa autogestió, empoderament i organització col·lectiva amb la construcció d’“un discurs polític des d’on reivindicar la necessitat de construir una festa feminista i combativa”, que també ha de servir per “qüestionar el model de ciutat imperant, el de la Smart City”. Justament, un cop més, es juga amb les paraules amb el lema, que enguany serà Lluitem la Smart Wars, com a paròdia a la Guerra de les Galàxies.

Debat sobre el soroll i el civisme

En el moment que es va donar a conèixer que la FMA repetiria l’espai, el PP local va demanar a l’Ajuntament estudiar una nova ubicació davant els problemes de soroll i civisme que, diu, porta lligat aquest espai. És una crítica que els populars ja van fer l’any passat tot i que no va servir perquè es canviés la ubicació.

L’assemblea de la FMA ha emès un comunicat de resposta tot indicant que és “ridícul haver de repetir cada any el mateix”. Els organitzadors consideren que estan sotmesos a les mateixes restriccions de l’Ajuntament que la resta d’espais pel que fa a qüestions de seguretat i sorolls. Així mateix, diuen que vetllen per adaptar-se el millor possible a l’espai per causar les mínimes molèsties als veïns amb torns de seguretat que serveixen per controlar que “la gent no pixi als portals, faci botellón o hi hagi picabaralles.”

Notícies relacionades