Una Festa Major de cervesa i confeti

Fotos: Jordi Pascual

Quan rebis el programa de Festa Major a casa, obre’l sobre una taula o prepara l’escombra perquè ve acompanyat d’un grapat de confeti. És la forma que ha triat l’Ajuntament per fer que la celebració entri a les cases al mateix temps que el recull de gairebé 300 activitats distribuïdes en 14 espais que ha preparat la taula de programació de la mà de 90 entitats. Han implicat una inversió de l’Ajuntament de 380.270 euros en contractacions i subvencions específiques. Un simbolisme paral·lel al cartell d’enguany, compost de confetis de colors i amb el lema “Festegem”, que juga amb l’“e” central en forma d’“a”.

La Festa Major d’enguany tindrà regust de malta perquè Senglaris i L’Estupenda han creat la cervesa artesana de la Festa Major, una birra que portarà una adaptació del cartell com a etiqueta. S’aprofundeix així una mica més en l’aposta cervesera que ja es fa a la StQBeer Festival. Ja en la presentació del programa, mentre Pulmon Beatbox feia l’actuació de cloenda, s’han servit les primeres cerveses especials, que també es poden aconseguir al punt d’informació de la plaça d’Octavià.

Com l’any passat, la vessant digital torna a ser un element clau de la Festa Major amb l’aplicació mòbil Fmsantcugat on es pot trobar tot el programa d’activitats i un joc sobre coneixements de la festivitat. Així mateix, es torna a utilitzar l’etiqueta #Fmsantcugat per a les xarxes socials i s’ha impulsar el tercer concurs de fotografia a través d’Instragram amb l’etiqueta especial #concursFM17, el premi del qual és una càmera instantània.

El programa d’activitats inclou, com cada any, consells de seguretat, informació sobre l’accessibilitat per a persones amb discapacitat, consells per participar al Holi Festival, l’explicació de la possibilitat de retornar o reutilitzar el got especial de la festa i, per primera vegada, un petit esment a les agressions sexistes. La Festa Major Alternativa (FMA) ha estat la pionera en desenvolupar un protocol d’actuació en contra de les agressions masclistes i LGTBIfòbiques i, tal com es va aprovar al darrer Ple, enguany la Festa Major se suma amb una pàgina al programa en què s’indica “No és no” i s’informa d’un telèfon d’atenció. No es desenvolupen actuacions a fer davant una agressió tot i que el compromís polític és ampliar la campanya de cara a actes futurs.

A banda dels seguicis, correfoc i altres actes que transcorren per diversos carrers, l’edició d’enguany concentra 14 punts principals: la Fira d’Atraccions i la zona de l’Esport al Carrer al parc de Can Vernet, la caseta del Centro Popular Andaluz a l’altra banda de l’avinguda Francesc Macià, la Càpsula Claustre al Monestir, l’Espai d’Arrel a la plaça d’Octavià, la FMA a la cruïlla entre l’avinguda Francesc Macià i la rambla del Celler, la plaça del Jazz al Celler, la DesPlaça Jove al parc de Ramon Barnils, l’Espai d’Arreu a la plaça Magí Bartralot, la Taverna i el StQBeer Festival a la plaça de Barcelona, la plaça de la Dansa a Can Quitèria, l’És-Fera Jove al llac del parc Central i el Food&Fun al parc Central.

El 28 de juny a les set de la tarda començarà la celebració amb el repic de campanyes i el seguici d’inici de Festa Major que arrencarà a la cruïlla de l’avinguda Cerdanyola amb el passeig de Torreblanca. El recorregut acabarà a la porta de l’Ajuntament on, a les vuit del vespre, es donarà inici a la festa amb el pregó a càrrec del Sant Cugat Esport. Els vermells i negres celebren enguany el seu centenari i, tal com diu el seu president, Llorenç Santasusagna, “ha portat el nom de Sant Cugat amb èxits esportius arreu de Catalunya”. El president del club també posa en valor la gran quantitat de nens que participen a les bases del SantCu i les 105 noies que ja formen part de l’entitat com a jugadores.

Tant Roger Casadellà, representant de la taula de programació, com Mercè Conesa, alcaldessa de la ciutat, posen en valor la tasca feta per les entitats del municipi per proposar i impulsar activitats durant la Festa Major. Per a l’alcaldessa la celebració és “sobretot, un projecte col·lectiu”. Si bé, Casadellà obre la porta a redefinir el model de festa tornant a encetar el debat entre les entitats i la ciutadania per veure si el funcionament actual és caduc i quins són els marges de millora.

L’edició d’enguany acabarà, com sempre, amb un castell de focs artificials que es farà el diumenge 2 de juliol a un quart de 12 de la nit amb un posterior fi de festa a càrrec de Pulmon Beatbox. El mateix dia també hi ha, a les sis de la tarda, com un dels grans actes, la XXII Diada Castellera de Festa Major. De fet, la cultura popular és ben present no només durant el dia de Sant Pere sinó també amb el ball de capgrossos i la VII Trobada de Balls i Entremesos d’Arreu de Catalunya el dia 1 pel matí, el Ball de gegants el mateix dia per la tarda i el correfoc ja entrada la nit. El dia següent es fa la matinada bastonera.

Notícies relacionades