Publicitat

La faixa torna a lloc

Foto: Tino Rubio

El mes de març ha esdevingut de forma cada cop més formal l'inici de la temporada castellera al nord del Llobregat, i al Vallès i a Sant Cugat no es fan esperar les primeres diades que gaudeixen d'interès per part dels aficionats castellers.

Els castellers de Sant Cugat són part capdavantera d'aquest començament sempre espera, i ja han compartit plaça amb algunes de les colles "grans" del panorama casteller. Després del 3 de 9 amb folre descarregat l'octubre del 2017, aquest "grans" és una paraula que es mira molt diferent des dels Gausacs, ja que el cos no es queda igual després de fer propis els 9 pisos i a casa, amb una plaça d'Octavià embogida.

Sant Medir, patró de les faves, favots i favaires, a més de Sant Cugat i altres estacions de metro de Barcelona, marca la primera actuació de la camisa verda conjuntament amb els Castellers de Sants (colla de gamma extra) i dels Castellers de la Vila de Gràcia (colla de 9) i la represa colla dels Castellers de Sarrià (en formació), que havia desaparegut el 2006 i que enguany torna a aplegar unes quantes camises. La diada aquest any va consistir en una estrena de projecció amb castells de 7 descarregats a la plaça de la Virreina com el 5 de 7, el 4 de 7 amb l'agulla i el 4 de 7, i un potent pilar de 5 que enguany es vol tornar a pujar un pis com l'any passat. Què màgic, Reus. Els Borinots (Sants) i els graciencs van descarregar igualment castells de 7 i els sarrianencs dos pilars de 4.

La segona actuació de l'any ha tocat a Barberà del Vallès, una plaça "pròpia" dels Castellers de Sabadell (colla de 9), qui va voler els verd collserola al seu inici a més dels Castellers de Cornellà (colla de 7) i els Castellers d'Esplugues (colla de 8), en una diada que va servir per veure el primer 2 de 7 dels Castellers de Sant Cugat, descarregat amb el punt de tensió que comporta el primer castell d'aquest nivell, considerat ben bé "el primer castell de 8", seguit d'un altre 5 de 7 descarregat, potser el més llarg de l'historial Gausacs, donat que aquestes actuacions i aquests castells inicials serveixen sobretot per donar sortida i estrenar noves posicions del tronc i el pom dels castells, aquest darrer íntegrament format per canalla de la colla, pel que a vegades podem veure castells que inusualment triguen més a completar-se. Es va cloure la diada amb un altre 4 de 7 i un vano de 5, construcció d'un pilar de 5 envoltat de dos pilars de 4. Per part dels saballuts es van veure castells de 7 igual que els de Cornellà i els Cargolins,que també van fer castells de 6.

La darrera actuació d'aquest inici de temporada i benvinguda primavera ha sigut a Manresa, amb els amfitrions Tirallongues de Manresa (colla de 8), altre cop els Castellers de Sabadell i els Castellers del Riberal (colla de 7), de l'associació nordcatalana Airenou de Baó. Pel boc gros i en primera ronda, els Gausacs van descarregar el primer 4 de 8 de la temporada, i potser un dels millors que es recorden donada la solvència i tranquil·litat amb la que es va executar. Van seguir la diada amb un nou 5 de 7 i el primer 3 de 7, tots dos castells de rodatge i amb els que es completava tota la gamma més habitual de 7 pisos i en un sol mes, a excepció de castells més "exòtics" com el 3 de 7 aixecat per sota que ja no veiem en verd Collserola degut al gran temps que se li ha de dedicar a l'assaig i que, per tal de fer castells més grans, queda descartat des del 2012. La diada va tenir com a castell destacat també el 2 de 7 dels Tirallongues, castell que indica bona forma tècnica de la capital del Bages. Els saballuts van repetir la diada de Barberà i els rossellonesos van ensopegar amb el castell de 7, que van desmuntar dues vegades, pel que es van conformar amb dos castells de 6.

El març dels Gausacs ha acabat igual d'agredolç que el 2017, amb un gran castell descarregat però amb un company, un molt bon company, a la presó per un crim que no ho és i per un estat que ja fa temps que dóna els senyals definitius d'estar podrit per totes bandes. Aquesta temporada serà difícil, ho sabem, i ja s'han sentit alguns comentaris que la situació que vam viure entre el setembre i el novembre de l'any passat, amb assaigs i actuacions suspeses per les mobilitzacions de tots aquells dies, es podria tornar a repetir i convertir aquesta temporada en un maldecap. Necessari. De moment ja s'ha suspès un assaig arran de la detenció de Raül Romeva i la resta de membres del govern, i la segona diada d'abril ja ha quedat modificada. Serà difícil, però no se'ns tomba ni amb tota la repressió del món.

Notícies relacionades