Escoles de música, teatre i art: un crit d’auxili al Ple

Foto: Clara Ontañón

CONTRACRÒNICA. Ofegats per les restriccions, els centres d’art i cultura de la ciutat mantenen el clam per rebre suport de l’administració en plena pandèmia. La força de la concentració del passat dimarts 26 de gener al davant de l’Ajuntament ha pres forma de moció amb suport unànime de totes les forces polítiques del Ple. Les bones paraules dels polítics ja hi són, ara cal que es materialitzin i no quedin només en una bonica –i necessària– entesa política.

Més o menys això ha dit Gemma Navarra, de l’Escola Fusió i representant de tot el moviment de centres que van començar a pressionar per fer possible la moció ja al mes passat. En la seva intervenció a l’Audiència pública ha agraït l’aprovació de la moció però, sobretot, ha demanat que no esdevingui paper mullat: “Som l'única comunitat que està passant això. Al País Basc, per exemple, no passa. Per què? Es viu una discriminació entre les persones que es formen en art”.

El dilluns de la setmana passada van tornar a obrir les escoles de música i dansa autoritzades pel Departament però això, a Sant Cugat, són només quatre centres musicals. La resta d’entitats i petites empreses que mantenen viu l’aprenentatge cultural de la ciutat segueixen amb l’aigua al coll, amb l’activitat totalment aturada i pendents encara del cobrament dels ajuts COVID-19 que va llençar l’Ajuntament i que, sent optimistes, no arribaran fins a finals de març, tot i que segurament no s’entregaran fins a l’abril.

En ment tenen també el retard en el cobrament de les subvencions estructurals, que al 2020 no van rebre fins pocs dies abans d’acabar l’any perquè el pressupost municipal no es va aprovar fins al juliol i això ho va retardar tot. Aquest 2021 encara no s’ha començat a tramitar el pressupost i per això un dels crits de Navarra és que, per favor, el govern municipal no s’entretingui mirant les musaranyes i agilitzi un tràmit que és la subsistència de moltes entitats amb activitat formativa.

Perquè la moció benaventurada preveu un suport en genèric i també la concreció d’aquest en dues mesures claus: el manteniment dels ajuts municipals durant el 2021 i que l’Ajuntament demani més mesures compensatòries a la Generalitat com a administració que ha decidit tancar la seva activitat. Però sobre la taula es mantenen altres reivindicacions com tornar a tenir una subvenció de l’IBI per a aquest tipus de centres.

Davant la intervenció de Navarra, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha estat pragmàtica i ha recordat que la proposta s’havia treballat conjuntament amb les escoles mobilitzades per aconseguir un text aprovable per totes les forces polítiques. Potser ha estat així perquè abans, en el debat de la moció, Madrona ha estat l’encarregada de presentar-la, reconeixement la feina de totes aquestes entitats i empreses i posant en valor no només la seva vessant formativa sinó també la de socialització, punt de trobada i, en definitiva, barri i poble.

Com que totes les forces polítiques han estat d’acord –el que pot semblar mentida després de tragar un mar d’informacions sobre una campanya electoral i unes eleccions com les del diumenge–, les intervencions de la resta de grups han estat simplement per reforçar la mirada. Josep Maria Vallès, regidor de Junts per Sant Cugat, per exemple, ha dit que ja hi ha tres escoles que han hagut de tancar a la ciutat i per això ha cridat a tornar a subvencionar l’IBI i a no permetre cap retard en l’entrega de les subvencions. Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, per la seva banda, ha fet èmfasi en la dificultat que travessen les escoles culturals per les restriccions de la pandèmia, que els ha suposat l’obertura i el tancament a trompicons i moltes adaptacions cares.

Aconseguir mampares, ventilació... Tot ha estat un repte en temps de COVID-19. I el tancament sobtat no ha suposat res més que una aturada en sec que difícilment s’ha pogut adaptar al format digital, almenys pel que fa a les activitats de grup. Enmig d’un mar de dificultats, les escoles de música, teatre i art ja saben que tenen el seu Ajuntament al costat. Ara és el torn dels polítics de no fallar-los.

Notícies relacionades