Es reprèn el cicle Enraonar amb mirades sobre els drets i els deures en temps d’emergència sociosanitària

Foto: Jordi Pascual

Després de cancel·lar-se la darrera edició del cicle de pensament Enraonar en motiu de la COVID-19, aquesta tardor Sant Cugat torna a acollir un espai de reflexió que aquesta vegada girarà al voltant dels drets i els deures en temps d’emergència. Ho farà amb cinc xerrades i cinc tallers de lectura que giraran al voltant de l’ecologisme, l’animalisme, l’obediència, la consciència, la salut, la cura i la fraternitat.

Hi participaran diferents membres del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com Marta Tafalla, Daniel Gamper, Oriol Farrés, Victòria Camps i Àngel Puyol sota la coordinació de Gamper i Camps. Les xerrades seran cada dilluns a les 19h. a la Casa Aymat (C/Villà) des del 26 d’octubre fins el 23 de novembre. També s’emetran a través del canal de Youtube de l’Ajuntament i al mitjà públic Cugat Mèdia.

Els tallers de lectura estaran dirigits pels mateixos experts sota la coordinació de Begonya Saez i se celebraran el dijous anterior a cada xerrada amb la voluntat de preparar la sessió. Aquest paquet d’activitats se celebra sota el títol Ètica en temps d’emergència. Drets i deures i està organitzat per l’Ajuntament. Per garantir les mesures de seguretat per la COVID-19, cal fer una inscripció prèvia tant en les conferències com en els tallers de lectura.

“L’emergència ja hi era perquè hi ha un munt de coses que són emergents”, ha argumentat Gamper en la presentació del cicle aquest dimecres a la Casa Aymat, “potser l’emergència és el fet que no ens adonem que hi ha moltes emergències”. Segons el doctor en filosofia, aquesta nova edició d’Enraonar pretén fer filosofia aplicada, és a dir, ser capaç d’aplicar els conceptes sobre la vida real amb termes com la coresponsabilitat –“no cal un contracte matrimonial per saber que ens devem coses els uns als altres”– i la fraternitat –“és necessari prendre cura dels més vulnerables perquè sinó seria una mena de canti qui pugui”.

Camps, per la seva banda, ha avançat alguns dels temes de la seva errada, que girarà al voltant del deure de tenir cura: “És un valor fonamental des de fa 40 anys. Ara ja és una obligació de tothom. La consigna ‘cuidem-nos’ és essencial.” La catedràtica defensa que l’ètica ha de tenir en compte els deures perquè no només es pot basar en l’exigència de drets: “La societat que tenim reclama drets però s’oblida dels deures, que són de tothom, no només de les institucions”.

En definitiva, Camps defensa que posar la vida al centre suposa reconèixer que la cura és obligada i que ha estat invisibilitzada perquè ha recaigut en mans femenines. Per això ha cridat a redistribuir els rols, el que, al seu parer, ha de passar per tenir acció política des de les administracions públiques. Camps ha fet un agraïment especial al treballador de l’àrea de Cultura Xavier Fornells, ideòleg del cicle.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha conduït la presentació del cicle explicant que aquesta és l’adaptació de la proposta que s’hauria d’haver celebrat a la primavera. Ha posat en valor que la universitat s’aproximi a la ciutadania amb actes d’aquestes característiques i ha emmarcat el cicle en una triple crisi: ambiental, sanitària i econòmica.

Notícies relacionades