Anna Montull: “El Quinto s'està convertint en una tradició i tothom l'espera com la Festa Major a l'estiu”

Anna Montull, esquerra, i Mariona Coll, dreta. Fotos: Jordi Pascual

Fa poc van saltar les alarmes pel Quinto de Nadal. Els seus organitzadors, a través d'un comunicat, van dir el 14 d'octubre que l'Ajuntament no responia a les seves peticions, fins i tot passats 20 dies d'haver presentat una instància. Temien que el projecte que portaven treballant des de juliol no servís per res i, alhora, que aquest Nadal no pogués haver Quinto, tot i que l'any passat hi van participar 18.000 persones durant els 4 dies d'activitat. Mariona Coll i Anna Montull, portaveus de la comissió organitzadora, parlen amb elCugatenc just després d'una reunió amb l'Ajuntament que ha tornat a reconduir la situació tot i que amb encara molts aspectes per tancar.

Quan criticàveu la falta de resposta de l'Ajuntament, què volíeu dir? No havíeu arribat a parlar o havíeu demanat coses i no responien?

– Mariona Coll: Al juliol es van començar a moure fils enviant uns correus preguntant com tenien el tema del Quinto i no va haver-hi resposta. Llavors vam fer una instància que tampoc va tenir resposta. Passats 20 dies de la presentació de la instància, com havíem parlat a la comissió organitzadora, vam fer la nota de premsa per explicar la problemàtica de comunicació. A partir de la nota de premsa, hem pogut fer la reunió d'avui [18 d'octubre] per parlar sobre com està el tema.

En el primer contacte que vau fer al juliol, què plantejàveu?

– Anna Montull: La idea era començar a treballar amb l'equip tècnic, amb qui ja ens havíem trobat altres anys, per començar a moure el Quinto el més ràpid possible per millorar aspectes que creiem que són millorables; sobretot perquè l'any passat hi va haver una afluència important i creiem que necessitàvem un marge de temps per garantir les condicions perquè surti tot bé.

Aspectes millorables com què?

– M.C.: Sobretot l'assumpte de l'aforament ja que l'any passat hi va haver problema perquè es va haver de tancar i tot. Volíem saber quin espai hi hauria i quines condicions.

Abans de juliol no sabeu ni on fareu el Quinto?

– M.C.: Exacte, s'ha de donar l'espai.

– A.M.: S'ha de fer la sol·licitud i, tenint en compte que l'any passat van passar pel Quinto 18.000 persones, era un tema que preocupava. Des de la comissió organitzadora estem encantats però s'ha de garantir que es pugui fer bé.

Amb la reunió d'avui ha canviat l'actitud?

– M.C.: Ha anat força bé. Hem treballat en conjunt alguns aspectes tot i que encara no hi ha res concretat ni tancat. L'Ajuntament és coneixedor del gran aforament i és conscient que el Quinto és un dels pilars claus de Sant Cugat. Ells ja hi treballen. Nosaltres hem plantejat les nostres propostes i inquietuds, sobretot d'aforament i seguretat.

– A.M.: Som conscients que el Quinto s'està convertint en una tradició i tothom l'espera com la Festa Major a l'estiu. Tenim moltes ganes que es faci però amb unes condicions, no podem cedir a tot.

– M.C.: A la comissió som voluntaris i l'activitat es realitza sense ànim de lucre. Com a voluntaris no es posarem a treballar en una cosa i un lloc on sabrem que tindrem conflictes si hi ha molta gent per haver d'anar dient que no es poden asseure a terra, que cal tancar la porta perquè ja hi ha molta gent... Volem fer-ho bé sense cremar-nos perquè hi ha hagut alguns moments d'altres anys que l'organització s'ha pogut sentir una mica cremada.

La feina de l'Ajuntament al Quinto és només cedir l'espai?

– M.C.: Aquest any potser canvia una mica, però sí.

– A.M.: Això sí, l'organització del Quinto està oberta a tothom que hi vulgui participar. Convidem a tots els santcugatencs que vulguin a implicar-s'hi. Hi ha moltíssimes comissions de treball i ens reunim cada dues setmanes a nivell grupal.

L'organització com és? La gent s'apunta i segons la seva voluntat va a una comissió?

– A.M.: Depèn de la seva voluntat i interessos. Mariona està, per exemple, a institucional i a barra i jo estic a comunicació i difusió.

– M.C.: També de les mancances. Potser ara no pots estar al 100% a la comissió organitzativa però els dies de Quinto sí i, per tant, entres a una comissió més in situ.

Quanta gent sou més o menys ara?

– A.M.: Unes 15 persones.

Quin balanç feu dels darrers anys, amb la fita d'haver arribat a 18.000 persones en la darrera edició?

– A.M.: En edicions passades no estàvem a dins a nivell organitzatiu però el balanç és molt positiu. Fa gràcia quan acaba venint gent de fora de Sant Cugat.

En pocs anys s'ha aconseguit...

– A.M..: 12 o 13 però ha tingut molt èxit.

El Quinto és més que l'activitat concreta del Quinto.

– M.C.: A més, a banda del Quinto de Sant Cugat també es fan activitats prèvies. Aprofitem per fer una crida: Al novembre i al desembre es fa un taller de lloros i cotorres a Cal Temerari. Volem fer molt èmfasi que volem dones que cantin quintos per això fem un taller exclusiu per cotorres. Alhora col·laborem amb el Quinto de La Floresta i el de Valldoreix.

 

– A.M.: Com a comissió organitzadora col·laborarem amb el de La Floresta, que es farà el 16 de desembre organitzat pel Senglar Cultural, i el de Valldoreix, que és el 17 i organitzat per l'Associació de Veïns Progressistes.

Alguna novetat que ja pugueu avançar?

– M.C.: Potser les dates però encara està per parlar. Com Nadal cau enguany 24 dissabte i 25 diumenge està per parlar si comença un 23 o s'allarga.

– A.M.: Hem elaborat tres propostes diferents i ens hem marcat cinc dies de Quinto compaginant laborables i no laborables. Ara depèn de com avancin les negociacions amb l'Ajuntament.

Quin diríeu que és l'objectiu del Quinto?

– M.C.: És un espai de trobada en unes dates de germanor de família i amics. Al final si vius Sant Cugat com a poble, ens coneixem tots. Pots trobar-te a gent amb qui anaves amb el col·le i alhora fer quintos, que és una mena de vici increïble; acabes cantant tu amb el lloro o la cotorra. És un espai de diversió, desconnexió i trobada.

– A.M.: Es crea un ambient molt bonic que val la pena viure.

Notícies relacionades