Els treballadors del Teatre-Auditori es desmarquen de l’acció dels col·lectius feministes contra Tugues

Foto: Adventícies

Amplia la informació amb l'article Pep Tugues va ser a l'inici de la reunió en què es va fer el comunicat dels treballadors del Teatre-Auditori.

Dos dies després que els col·lectius feministes Adventícies, Hora Bruixa i Dones i Cultura aturessin la presentació de la temporada (febrer-maig) del Teatre-Auditori per demanar al govern municipal que cessi el director Pep Tugues, una treballadora ha enviat un comunicat consensuat per l’equip de treballadors del teatre en rebuig a la protesta. “L’equip de treballadores i treballadors volem expressar el nostre malestar per la manera en què les acusacions dels col·lectius en qüestió van ser pronunciades com a fets demostrats i posats en boca de tots nosaltresˮ, critiquen. El comunicat és breu i directe:

En referència al manifest que va ser llegit, en interrompre’s l’acte de presentació de la nova programació del Teatre-Auditori Sant Cugat, el proppassat dimarts 3 de desembre, l’equip de treballadores i treballadors volem expressar el nostre malestar per la manera en què les acusacions dels col·lectius en qüestió van ser pronunciades com a fets demostrats i posats en boca de tots nosaltres. Hem de confiar en els mecanismes legals interns i externs que ja han investigat els fets.

El comunicat llegit pels col·lectius feministes dimarts a la tarda especificava que el presumpte assetjament laboral no hauria afectat al conjunt de treballadors sinó a “diverses treballadoresˮ i que hauria estat continuat durant els 14 anys que fa que Tugues és a la direcció de l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC), del qual depèn el Teatre-Auditori. “Demanem al nou equip de govern, aquí present, a posicionar-se davant d’aquesta situació i cessar immediatament del seu càrrec al director del Teatre-Auditoriˮ, van demanar.

El govern, per ara, no ha explicat novetats del cas. Només s’ha pronunciat a la tertúlia política al mitjà públic Cugat Mèdia. És aquí on la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, va recordar que l’expedient d’informació reservada va concloure que no hi havia assetjament laboral i sí “males praxis en la gestió directiva de recursos humansˮ. Tot i així l’expedient ha estat traslladat a la Diputació per demanar una nova resolució davant la possibilitat que la municipal pugui estar influenciada per la proximitat entre treballadors.

“Cal posar en valor el paper de la persona denunciant i se li ha de tenir un respecte màximˮ, va dir la tinenta d’alcaldia a la ràdio municipal, “fins que no tinguem una resolució final de la Diputació no podrem fer cap altre pasˮ. Lourdes Llorente, tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, va recordar que l’aposta del govern ja abans que el cas sorgís a la llum pública era fer un concurs públic per a la plaça que actualment ocupa Tugues.

Vicenç San Francisco, assessor al grup municipal del PSC, va reconèixer, com ja havien fet anteriorment les seves companyes de govern i també els col·lectius feministes, que han fallat els protocols: “Qui té la culpa de tot això és l’antic equip de govern, que no va fer la seva feina i per això ara ens trobem amb els problemes que tenim ara. La nostra aposta és transparència i defensar els nostres treballadors. I el senyor Pep Tugues encara ho és i fins que no es resolgui el tema no podem dir resˮ.

Davant les crítiques al govern anterior, Cristina Paraira, regidora de Junts per Sant Cugat, va dir que es van intentar fer les coses el millor possible i que no té constància que hagi fallat el protocol: “Però si és així, malamentˮ. També considera que haver obert un expedient d’informació reservada a l’Ajuntament era el primer pas lògic a realitzar: “Ara s’ha d’esclarir si això ha passat o no. Hi ha un primer expedient que diu que no. Em sembla perfecte que es porti a fora perquè als dos treballadors els convé esclarir-hoˮ.

Finalment, Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, va criticar el que considera una manca d’informació, especialment a la darrera comissió informativa de Cultura. “Hem de ser molt curosos en aquest temaˮ, va dir, “desconeixem si la persona ha anat als jutjats a presentar una denúnciaˮ. És per això que no va entrar a valorar més ni l’acció ni els expedients oberts.

Hora Bruixa, Adventícies i Dones i Cultura han rebutjat donar resposta per ara al comunicat dels treballadors del Teatre-Auditori. L’acció de protesta i el posterior comunicat es deriven d’un article d’investigació publicat per aquest diari en què una extreballadora explica que Tugues la va assetjar laboralment, una pràctica que diu que també ha afectat a altres treballadors de la casa.

La investigació d’elCugatenc també apunta a dubtes en la contractació del Teatre-Auditori, que, segons un informe de la intervenció municipal, durant poc més d’un any va acumular prop de mig milió d’euros en contractes que incomplien els procediments legals establerts. Un dels empresaris afectats també explica a un informe referenciat en el reportatge que va demanar la regularització del seu contracte però que Tugues no va respondre a temps, aconseguint així que l’empresa fes fallida.

Notícies relacionades