El Grup d’Estudis Locals recupera convenis inèdits del Monestir al 51è Gausac

Fotos: Jordi Pascual

La revista de divulgació del Grup d’Estudis Locals (GEL), Gausac, arriba al número 51, corresponent a l’any 2018; una edició que està marcada per la publicació de quatre documents inèdits i amb un alt valor històric: el conveni de la venda de la Torre Negra al Monestir el 1728, dos convenis entre la vila i el Monestir per la compra de l’alta jurisdicció i el seu exercici el 1381 i el privilegi del rei Martí (1405) pel qual la jurisdicció criminal va passar a dependre del Monestir, el que va provocar que el poble de Sant Cugat no s’alliberés del poder feudal fins a les Corts de Cadis del 1811.

Són documents que es troben inclosos als estudis Sobre l’existència de la Quadra de Vilanova: Els contenciosos entre el monestir de Sant Cugat i els propietaris de la Torre Negra de Jordi Casas, El monestir de Sant Cugat i l’alta jurisdicció. De la venda de l’infant Joan a la donació del rei Martí l’Humà de Domènec Miquel i El privilegi del rei Martí de Domènec Miquel. L’autor dels dos darrers articles i director de la publicació ha explicat que alguns dels estudis publicats es podrien actualitzar amb noves aportacions i matisos ja que han seguit la recerca.

Així ho ha donat a conèixer el GEL en la presentació de la publicació celebrada aquest dijous per la tarda a la Casa de Cultura. El número 51 de Gausac també incorpora altres articles com Conspícua visita reial a Sant Jeroni de la Murta i a Sant Cugat del Vallès de Miquel Montserrat, 50 anys de l’escola Pla Farreres. Qui era Joaquima Pla Farreres? de Domènec Miquel i Marilyn Monroe, una rossa tonta? Estereotips i prejudicis de gènere a la societat contemporània de Sònia Mañé Orozco i Atoni Bardavio Novi.

Com cada Gausac, també incorpora un recull de ressenyes de llibres i exposicions i una darrera secció en què s’informa de les activitats realitzades pel GEL, per la comissió gestora del Monestir, pel Consell de Cultura, pel Consell Consultiu del Parc Natural de Collserola, per l’Arxiu Municipal i pel Museu municipal. També s’incorpora un in memoriam de l’estudiós del Monestir Climent Ribera i Villanúa.

Beirut a la portada

En aquesta edició, el GEL ha il·lustrat la portada de Gausac amb una imatge del fotògraf Jordi Camí. Es tracta d’una instantània presa a Beirut, la capital del Líban, sota el títol Beirut rebuilding dreams #01 K2. Es tracta d’una fotografia en què contrasta una mesquita, un cotxe vermell i un cartell publicitari en què es veu un arbre i un home mirant l’interior d’un maletí. Camí ha definit aquesta fotografia com un punt d’inflexió a la seva carrera ja que diu que des de llavors es va donar més llibertat.

Segons el fotògraf, la tanca publicitària era de la futura construcció d’uns habitatges de luxe, símbol d’una ciutat que es construeix i es desconstrueix cada cert temps. Integrar la tanca en la realitat i, alhora, jugar amb els colors de la realitat per introduir-la a la tanca va suposar, diu, una forma de jugar en el límit entre la realitat i la ficció, que va acabar plasmant-se en una sèrie de fotografies.

Posada al dia, nou consell assessor i digitalització

La revista Gausac porta dos anys de retard en les seves publicacions. Per això aquest 2020 s’ha presentat el número corresponent al 2018. El president del GEL, Jordi Casas, ha explicat que per tal de posar-se al dia el proper any es publicarà un número doble que recollirà les recerques del 2019, centrades en els 40 anys d’ajuntaments democràtics, i del 2020, que encara estan per definir.

Alhora, Casas ha anunciat que treballaran en la renovació del consell assessor de la revista ja que consideren que el que mantenen fins el moment és inoperatiu. Per això es proposen buscar experts de la ciutat que puguin acompanyar la publicació. També ha explicat que els articles es podran consultar a través de la xarxa al portal RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert), el que els fa plantejar-se el manteniment de la publicació en paper tot i que hores d’ara se seguirà imprimint.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha clos l’acte de presentació de la revista reconeixent la feina realitzada pel GEL i reivindicant Gausac com una publicació de qualitat. Ha defensat la força del moviment associatiu santcugatenc i ha posat en valor la recerca històrica: “Ens ajuda a entendre la nostra realitat”.

Notícies relacionades