El GEL reivindica la revista Gausac amb una exposició de les obres que han il·lustrat les 38 portades publicades des del 1992

Foto: Jordi Pascual

Des del primer número de la revista del Grup d’Estudis Locals (GEL), Gausac, al 1992, artistes de Sant Cugat han protagonitzat les portades. En total, 38 números amb obres d’art, la majoria d’elles (29) pictòriques, com una forma de reivindicar el teixit artístic de la ciutat per a una publicació que pretén fer divulgació de molts àmbits, de la història a la ciència. El darrer exemplar publicat, corresponent a l’any 2017, era el número 50 i, amb el número rodó, el GEL ha aprofitar per recopilar les obres d’art i posar-les en valor amb una exposició.

La mostra es pot visitar fins al 25 de gener a la Casa de Cultura. Organitza les portades per ordre cronològic i al centre de la sala hi ha una taula amb diversos exemplars de la revista perquè el visitant es pugui entretenir fent un repàs a la història de la publicació. La seva comissària, Imma Pueyo, explica que l’ampli recorregut històric i la diferència d’edat dels artistes permet veure a cop d’ull l’evolució del treball artístic a Sant Cugat durant més de 70 anys.

Cada obra té un petit cartell informatiu amb l’autoria i el sentit. "No hi ha hagut condicionants temàtics", explica Pueyo, el que considera que permet veure els artistes en la seva màxima expressió, sense haver-se de circumscriure a unes indicacions. Una mirada similar aporta Sergi Barnils, que a la presentació de l’exposició, celebrada dijous a la tarda, ha parlat en representació de tots els artistes: "Això que veieu no són obres, són homes i dones".

L’artista defensa que la mostra està impregnada del Vallès i de Sant Cugat, i especialment del romànic del Monestir perquè en les obres "s’evoca i es representa la realitat a grans trets". Considera que l’exposició demostra l’entusiasme amb què s’hi han dedicat els artistes, creant de manera altruista unes obres que queden per al patrimoni públic de la ciutat.

Precisament aquest caràcter públic és el que ha defensat el president del GEL, Jordi Casas, que defensa que en ser una entitat finançada per l’Ajuntament totes les seves activitats han de revertir en la ciutat i, en conseqüència, tant les obres com les revistes són públiques tot i que puguin estar custodiades per l’entitat. "Durant els 38 números de Gausac hem estat capaços de mantenir el rigor", ha defensat.

Casas ha agraït la implicació dels dos directors que ha tingut la revista, Jaume Busquets i Domènec Miquel –l’actual–, així com dels presidents i membres de la junta del GEL. També ha agraït la implicació dels consells de redacció i assessor de la revista, a les 212 persones que han aportat els textos publicats, als centres d’estudis de parla catalana, als centres i grups d’estudi de la comarca, al Museu, a l’Ajuntament i als artistes.

L’acte de presentació també ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha reconegut la tasca realitzada pel GEL en favor de la recuperació del patrimoni de la ciutat. Ha defensat l’exposició com una mena de quiosc amb la porta d’entrada artística de cadascun dels números de Gausac i com un recorregut que permet veure com ha evolucionat i transformat la ciutat des del 1992.

Notícies relacionades