El feminisme, l’habitatge i l’extrema dreta es colen a Pedra i Sang

Foto: Cedida pels Amics de Pedra i Sang

La representació de l’assassinat de l’Abat Viure arriba enguany a la seva 18a edició de la mà de la companyia Teatreteatre i l’Associació d’Amics de Pedra i Sang i amb el suport de l’Ajuntament. Com cada any, l’actualitat tindrà cabuda en algunes de les escenes introduint, tal com avança la seva directora, Dolors Vilarasau, tres temes que han estat clau durant el darrer any: el paper de la dona i la reivindicació feminista, els problemes d’accés i manteniment de l’habitatge i l’ascens de l’extrema dreta.

“És curiós perquè fa mesos que preparem l’espectacle i vam decidir introduir la referència a l’extrema dreta molt abans que Vox entrés al parlament andalúsˮ, explica Vilarasau, que defensa un any més la consolidació de l’espectacle com una tradició que enguany arriba a la majoria d’edat. El primer cop que es va representar l’obra, escrita pel santcugatenc Josep Maria Jaumà, va ser l’any 2000 per encàrrec de l’Ajuntament per celebrar els 650 anys de l’assassinat de l’Abat Biure.

La directora explica que el concepte bàsic, la representació de l’assassinat, es manté intacte com cada any i només canvien alguns actors. Es manté Joan Alavedra a la composició i Albert Santiago a la direcció musical i als personatges principals Xavier Tor com a Abat Biure, Francesc Ollé com a Berenguer de Saltells i Carles Martínez com a Rei Pere III, el Cerimoniós.

La història de l’herència dels Saltells, que el pare dona al Monestir de Sant Cugat quan mor, actua d’eix vertebrador de l’obra i com a desencadenant del crim sacríleg que acabarà cometent el fill Saltells en la persona de l’Abat Biure. L’obra se centra, per tant, en el conflicte dels dos personatges protagonistes l’Abat Biure i Berenguer de Saltells. L’autor situa aquesta part històrica “dins el Monestir” on també es mou el col·lectiu dels monjos.

La representació manté també la visita guiada al Monestir una hora abans de les funcions del 26, 27 i 28 de desembre així com les dues representacions prèvies del dia 21: la primera, a les 19h. per a la premsa, persones invitades i beneficiaris de la promoció del TRES C (20% de descompte) i la segona, a les 22h. com a colofó del camí de justícia, la marxa a peu que es fa des de Cerdanyola fins a Sant Cugat resseguint els camins que va fer Berenguer de Saltells després de matar l’Abat Biure –en aquest cas cal inscripció prèvia al museu.

Per a la resta de funcions, es mantenen sis representacions entre el 25 i el 28 de desembre a un preu de 15 euros, tot i que amb una promoció per les primeres 50 entrades reservades al web de l’espectacle i les 50 primeres comprades a la Casa de Cultura. Ja està disponible la venda anticipada.

Notícies relacionades