Una Diada Castellera accidentada

Fotos: Cèlia Sales i Paula Cros

Cèlia Sales i Paula Cros

El so de les gralles avivava l’ambient abans de l’inici de la XXI Diada Castellera de Festa Major. Es tractava dels músics de la Vila de Gràcia, identificats pel color blau fort de les seves camises. Juntament amb el gris verdós dels castellers de Sants i el tradicional verd dels de Sant Cugat omplien de color la Plaça d’Octavià. Els membres de cadascuna de les colles s’ajudaven entre ells a col·locar-se la seva faixa característica. Les mirades estaven fixades en el centre de la plaça quan les campanes del Monestir van tocar les 18h. La Diada, però, va trigar encara uns deu minuts més en començar.

La calor va ser una de les protagonistes de la jornada. La gent cercava algun indret amb ombra per poder veure els castells. Tant espectadors com membres de les colles menjaven gelats i prenien refrigeris per suportar-la. La gran majoria dels presents eren famílies. “Vine, anem a veure-ho”, comentava un pare a la seva filla petita. Totes tres colles van fer l’entrada a la plaça amb un p4cam. En primer lloc van fer-ho els castellers de Sants, seguits per uns veloços castellers de la Vila de Gràcia i, finalment, van entrar-hi els de Sant Cugat. L’expectació creixia cada cop més entre els assistents.

Els Gausacs van obrir la Diada amb un 5d8 que, malauradament, van haver de descarregar abans d’acabar-lo. Tot i així, la gent va aplaudir-los amb força. L’inici de la jornada va ser lent, ja que en 30 minuts només s’havia realitzat aquest castell. Mentrestant, els nens de les diferents colles aprofitaven aquest espai de temps per jugar. Després de la descàrrega, els castellers de Sant Cugat no es van donar per vençuts i van tornar a intentar fer un 5d8, que només van carregar. Els de Vila de Gràcia i els borinots també ho van provar i, tot i que els hi tremolaven una mica les cames, van aconseguir enllestir aquest castell.

La primera construcció que van dur a terme els castellers de Sants fou un 3d9-f. Per la seva part, tant els Gausacs com els castellers de la Vila de Gràcia van realitzar un 3d8. Tot i així, els santcugatencs van muntar aquest castell, però va caure en ser descarregat. Després de la caiguda, alguns membres de la colla van haver de ser atesos pel servei sanitari que hi havia a la plaça, però ningú va rebre cap cop greu. Els castellers de Sant Cugat i els de la Vila de Gràcia també van apostar per carregar un 4d8 que, en ambdós casos, va quedar de postal. Pel que fa als borinots, cap el final de la jornada, els darrers dos castells que van realitzar sense cap incident foren un 2d8-f i un p7f. Per tancar l’acte, les tres colles van fer un castell cadascuna: Sant Cugat i Sants un vd5 i Vila de Gràcia un 2p4. Els músics tocaven diferents melodies depenent de la colla que fos. Totes tres construccions van quedar impecables i la satisfacció del públic es va traduir en uns forts aplaudiments.

Els caps de la colla santcugatenca

En finalitzar la Diada, l’Àlex Castellarnau i en Biel Samsó, els dos caps dels castellers de Sant Cugat, van dirigir unes paraules d’ànim als membres de la seva colla. Segons explicava Samsó en unes declaracions als diferents mitjans, “els ànims estan tocats”. “Ens dol molt no poder oferir una actuació pepino a Sant Cugat per a Festa Major”, comentava. Ambdós caps coincidien en el fet que el treball i l’esforç que havien realitzat al llarg de tota la temporada no els ha fet justícia amb aquesta actuació. Cada any per festes es troben en aquesta mateixa tessitura i no saben quina és la causa, descarten la pressió, però, diuen, potser es tracta de nerviosisme. Tot i així, es marquen un repte per a l’any que ve: portar l’actuació que havien de fer avui. Finalment, Samsó recordava les paraules que havia dirigit Castellarnau als membres de la colla: “Ens hem d’abraçar quan descarreguem un 5d8 i ens hem d’abraçar dies com avui”. I hi afegia: “La colla ho estava fent, s’estava abraçant”.

Totes les colles comencen amb un p4cam.

Sant Cugat: id-5d8

Sants: 3d9-f

Sant Cugat: 5d8-c

Vila de Gràcia: 5d8

Sant Cugat: 4d8

Sants: 5d8

Vila de Gràcia: 4d8

Sant Cugat: 3d8-c

Sants: 2d8-f

Vila de Gràcia: 3d8

Sants: p7f

Per acabar:

Sant Cugat: vd5

Sants: vd5

Vila de Gràcia: 2p4

Notícies relacionades