Entre restes arqueològiques i els capitells del claustre

Fotografies de Patricia Cirera

En el Parc de l’Alba, situat al municipi de Cerdanyola, s’han trobat restes arqueològiques des del Paleolític fins a l’època de la Guerra Civil, passant per l’Edat de Bronze, l’època dels íbers i dels romans i l’Edat Mitjana.

En total s’han realitzat 57 intervencions entre excavacions, seguiments i controls. S’han trobat sobretot fosses excavades del subsòl, sitges, ossos humans, estris de cuina i de menjar, etcètera. De forma que facilita esbrinar quina era la vida que es portava abans, com era la societat en aquestes èpoques i quines eren les característiques de cada època, què i com es construïa i quin material utilitzaven, així com quins eren els motors econòmics i les principals formes de subsistència. Entre altres s'ha trobat una petjada humana de més de 300.000 anys d’història. 

L’exposició “Abans de l’Alba” es pot visitar fins el 12 de juny al Museu del Monestir. Està organitzada de forma cronològica en 20 plafons. Cada plafó correspon a una època i en ells s’explica el context, les característiques i les troballes fetes relacionades amb l’època. Entre les coses que els visitants poden esbrinar són el canvi climàtic que es va produir al Calcolític i el canvi en l’economia que això va comportar, els tipus de masos i d’assentaments, com eren els enterraments, les ceràmiques que es feien o que el ferro que feien servir era importat d’Àsia, entre altres coses. Tot i la troballa de les restes arqueològiques, tot apunta a que se seguirà construint a sobre.

Aprofitant que ahir diumenge 22 era el dia dels museus, vam fer una visita a l’exposició i també vam assistir a la visita guiada del claustre per persones amb Síndrome d’Asperger. Iniciativa de la que vam parlar en aquest diari en el seu primer dia i que es dur a terme cada diumenge. El claustre ahir també va ser escenari fotogràfic per a famílies amb nens que havien fet la Primera Comunió. El dia dels museus, però, va començar amb la pujada al campanar de les persones que s’hi havien inscrit. 

Notícies relacionades