Cristina Llanas: “Des dels microespais de l’entorn de la Unió podem crear tot un ecosistema creatiuˮ

Fotos: Jordi Pascual

La Banda - el Barri de les Arts és una iniciativa que ajunta una quinzena de locals i entitats de l’entorn de la Unió Santcugatenca amb la voluntat de portar la cultura al carrer i crear una xarxa cultural que trenqui amb el mur que representa l’eix de vianants. La reforma de la Unió també és una oportunitat però la cooperació de les iniciatives que han seguit treballant la barri durant les obres és suficientment forta per garantir un barri artístic i vital. Cristina Llanas és una d’aquestes persones que s’han posat a impulsar un projecte que tot just comença però que, després de diversos vermuts musicals, va tenir ara fa dos caps de setmana la seva gran presentació i ja prepara activitats per la Festa Major.

Per què la Banda - el Barri de les Arts?

– Som una plataforma que ens preocupem per per portar la creativitat, l’artesania i altres projectes al carrer. Som una sèrie d’espais que ja produïm i fer accions però que ara les volem portar al carrer i acostar-les a la ciutadania perquè la gent pugui col·laborar i aportar la seva part al barri. L’objectiu és aglutinar-nos per produir.

Per què aquell àmbit?

– Agafem la Unió com a punt de referència però no per l’equipament en si sinó perquè un bon dia molts projectes que érem al seu entorn vam començar a descobrir-nos. Orgànicament ja ens hem posat junts. Llavors, per què no podíem crear una unió més força?

Quan la Unió es reactivi a la seva seu històrica, buscareu sinergies?

– Ja parlem amb entitats i seccions de la Unió per treballar junts. Des dels microespais podem crear un ecosistema creatiu que sigui propici a totes les arts i formules artesanals, a ser possible de quilòmetre zero.

Els carrers Santa Maria i Valldoreix fan de frontera.

– Ho notem molt. La gent no s’acosta a la nostra banda. Fora de Santa Maria també hi ha vida! [Riu] Volem traspassar aquestes fronteres i superar els llocs prototípics de Sant Cugat. Hi ha gent molt potent que volem donar una oferta d’oci i diferent més enllà de l’eix de vianants.

Per què és tan important el concepte carrer?

– És interessant perquè uneix moltes esferes diferents. Ser a l’espai públic permet la col·laboració i la sensibilització. Es demostra que l’art no només ha d’estar tancat en galeries i museus i fixat a un lloc. L’art és la vida mateixa. Pots fer que un barri funcioni gràcies a l’art. La nostra premissa és que l’art és transformador.

Què vol dir?

– Et permet crear sinergies, xarxa, tenir una comunitat molt més unida... Es poden aportar noves perspectives més enllà de l’art institucional, que ja està bé que hi estigui però hi ha altres maneres de ser creatiu.

Sou contracultura?

Ahí, ahí... Per això el nostre nom és la Banda. Volem empènyer per buscar fórmules diferents.

Amb una lògica cooperativa que ajunta 15 iniciatives diferents.

– Aquesta és la gràcia! Som una associació. Tothom hi pot aportar el que pugui i vulgui. Entre tots construirem una cosa que només serà possible amb les col·laboracions de cada espai.

Com va ser l’inici?

– Vam anar coneixent-nos i vam pensar en unir les forces. Podíem ajuntar activitats per a casals infantils, per exemple. Eren intercanvis que es van començar a fer ara fa un any i que finalment han consolidat aquesta idea.

Buscareu sinergies més enllà del Barri de les Arts?

– La idea és centrar-nos a aquest àmbit, és a dir, que aquest sigui el nostre escenari. Estem oberts a que la gent de Sant Cugat hi pugui participar de la forma que consideri.

Busqueu vincles entre les iniciatives i la gent que viu al barri. Què hi poden fer els veïns?

– En la nostra presentació, per exemple, vam fer una activitat oberta per fer grues en origami. Ara les utilitzarem per decorar la plaça doctor Galtés. Serà una decoració nostra i feta entre tots. A la presentació també vam preparar un mural participatiu amb la temàtica de la grua. Qualsevol persona hi podia pintar.

Volem seguir en aquesta línia. Per Festa Major, el dia 28, volem fer tallers oberts per a tothom per tocar funk, fer costura, fer classes de ioga, participar a un taller de cosmètica natural, actuar amb un micro obert, escoltar concerts... Centrarem les activitats a la plaça doctor Galtés. Volem posar les disciplines a disposició de la gent i que les persones hi puguin participar i aportin al barri. Ens fa molta il·lusió perquè cadascun dels espais ens podrem mostrar amb un mercadet.

Heu fet vermuts i l’acte de fa dos caps de setmana. Com valoreu l’arrencada?

– Hem fet quatre o cinc vermuts perquè havíem de començar per algun lloc. Després vam decidir fer la presentació. Estem contents perquè ho vam poder fer tot i la plaça va quedar molt maca. Estem contents d’haver sortit a la llum.

Els actes al carrer molt cops molesten alguns veïns. Us ho heu trobat?

– És una cosa incipient. És normal que la gent reclami però entre tots conviurem i trobarem la manera de no molestar-nos gaire i d’implicar a tothom.

Quina relació teniu amb l’Ajuntament?

– Ens han escoltat i a poc a poc anem treballant conjuntament. Tenim assignada una tècnica de joventut que ens està ajudant molt. Obrim idees i intentem materialitzar-les.

Notícies relacionades