Publicitat

Comença el primer cim de la temporada

Foto: Jordi Pascual

L'abril dels Gausacs ha sigut un mes intens amb canvis d'última hora que han obligat a presentar una aposta castellera diferent del que es preveia al març, amb la temporada a punt de començar. Si bé encara queden molts mesos de castells i algunes setmanes fins les grans diades, aquest mes ja hem pogut viure els primers castells de 8 acompanyats de colles grans que exigeixen un punt més a les actuacions.

Començàvem aquest mes d'abril amb una actuació suspesa, la que commemora la independència de la Vila de Gràcia, una de les 3 que ha viscut el districte des del segle XIX. La pluja i la impossibilitat d'actuar sota cobert van fer que els de la camisa verda s'haguessin de citar a una setmana més tard per sortir a plaça de nou.

El 15 d'abril es va viure la manifestació més multitudinària d'aquest 2018 (de moment) organitzada per la Taula per la Democràcia i amb la llibertat dels presos polítics com a motiu principal. Recordem que, a hores d'ara, un casteller de la colla, Raül Romeva, segueix empresonat per organitzar un referèndum d'autodeterminació com a Conseller de la Generalitat. És per aquest motiu que els Castellers de Sant Cugat i moltes altres colles van ser presents al Paral·lel de Barcelona aixecant castells i pilars reivindicatius.

A la tarda del mateix dia 15 els esperava la diada de Can Jorba, celebrada a les portes del que havien sigut els Magatzems Can Jorba (actual El Corte Inglés de Portal de l'Àngel), comerç que durant els anys 60 havia organitzat concursos de castells que van impulsar el fet casteller en aquella època. Els Castellers de Barcelona (colla de 9) van exercir d'amfitrions d'una diada que es va resoldre de forma ràpida tot i comptar amb 4 formacions, fent vàlid el comentari dels caps de colla Èric Bellmunt i Toni Serra que les diades amb 4 colles van més ràpid que les de 3. Arrodonien el cartell els Xicots de Vilafranca (colla de 9) i els Minyons de Terrassa (colla de gamma extra). Els Gausacs hi van descarregar el 3 de 8 i el 4 de 8, per primer cop junts aquesta temporada, a més del 5 de 7, castell important pel que ja vam explicar a la passada crònica: les catedrals (5 de 8) es construeixen pedreta a pedreta. La resta de l'actuació us la deixo en mans d'algú que en sap molt més de castells que no pas servidora de vostès.

Amb tot això al sac ens plantem a les portes de la diada més esperada del mes d'abril: l'aniversari dels Moixiganguers d'Igualada (colla de 8), colla amiga i de nivell molt similar als Castellers de Sant Cugat, que l'any passat van protagonitzar la temporada castellera en ser la colla de més nivell que menys caigudes va patir en tot el 2017. Cap, concretament. Uns màquines. Diada esperada, a la plaça Pius XII d'Igualada, que va quedar resolta aquesta vigília de Sant Jordi amb una tripleta de 8 (3 de 8, 4 de 8 i 2 de 8 amb folre) espectacular de la colla local i amb el 3 de 8, 4 de 8 i 5 de 7 molt ben treballats dels Gausacs. Tancaven la diada la camisa blava dels Castellers de la Vila de Gràcia, que van descarregar-hi el 4 de 8, el 5 de 7 i el 7 de 7. Dels de la camisa verd Collserola destacar-ne els 2 pilars de 5 de comiat, que sempre són un bon senyal de feina i treball a l'assaig. Després comiat típic casteller que tothom recorda gràcies a les fotografies del mòbil que ningú sap com ni quan es van fer ni perquè.

Acabem aquesta crònica destacant que el mateix 22 d'abril, a Santa Perpètua de Mogoda, Òmnium Cultural va organitzar una trobada d'entitats en la jornada Cultura contra la repressió, destinada a seguir reivindicant la llibertat dels presos polítics i el final de la cultura repressiva de l'Estat espanyol envers la llibertat d'expressió dels que encara hi vivim. Els castellers de Sant Cugat hi van ser presents, com sempre, acompanyats d'altres colles castelleres. Fa molta mandra escriure això, però ha de fer molta més mandra que qui es vulgui que ho llegeixi no pugui perquè el tenen tancat a la presó de forma injusta.

Notícies relacionades