Carmen Rojo, la dona que va fer del Mesón un punt cultural i de trobada, esdevé filla predilecta

Foto: Cugat.cat

El Ple municipal, en una sessió extraordinària celebrada dimecres, ha nomenat Carmen Rojo filla predilecta de Sant Cugat. La proposta ha rebut els suports de tots els grups municipals després de prop d’un mes de treball intern per fer-ho possible. Rojo és una figura indispensable de la cultura de la ciutat del darrer segle. Va ser la fundadora del Mesón, un espai que més enllà de la vessant gastronòmica ha estat un punt de trobada i de compartir beures per a tota una generació d’artistes i intel·lectuals.

Així ho ha recordat Pep Codó, que ha assistit a la sessió plenària en representació de Rojo, que no ha pogut acudir. Ha recordat que quan es va proposar fer el Mesón, la plaça d’Octavià era un espai llunya del nucli de la ciutat, que llavors era als Quatre Cantons. La transformació de l’entorn, amb l’arribada de l’escola de mestres i la Universitat Autònoma van ser claus no només per a la resistència del restaurant sinó també perquè aquest s’omplís de vida.

Per a Codó, Rojo va exercir el paper de mestressa a un bar dels que es podia anar sense haver quedat amb ningú perquè sempre hi havia alguna persona coneguda amb qui compartir una xerrada. En un toc de broma, també ha recordat que la creadora del Mesón no només es va esmenar en tenir un espai referent cultural i alternatiu en ple franquisme sinó que a més va tenir la benevolència suficient per personar els comptes pendents de molts clients.

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha reivindicat el Mesón com un punt de trobada indispensable per a les activitats associatives, culturals i polítiques santcugatenques i ha recordat que Rojo també va ser una de les creadores de la comissió ciutadana Gabriel Ferrater –ara convertida en associació– i de la de memòria de Ramon Barnils, dos dels personatges que freqüentaven el seu establiment.

Representants de totes les forces polítiques amb representació al consistori han dedicat uns minuts per reconèixer la feina feta per Rojo, tot reconeixent-li l’emprenedoria femenina en ple franquisme –i a més com a dona separada– i la vessant cultural que van aconseguir que el Mesón tingués referencialitat molt més enllà del terme municipal de Sant Cugat.

D’entre d’altres reconeixements, han destacat la seva lluita per protegir la muralla del Monestir i la capacitat de fer un local de restauració en què les dones s’hi sentien còmodes en un moment en què els bars estaven molt masculinitzats. La seva condició de dona ha estat una de les característiques més destacades en una crida per visibilitzar altres dones que han jugat un paper rellevant per a la ciutat. Més endavant se celebrarà un acte de celebració més enllà del tràmit burocràtic fet al Ple.

Notícies relacionades