Arranquen els assajos del Ball de Gitanes amb la novetat del Technifying Vermouth

Foto: Anna Poquet

La Comissió de Gitanes va recuperar la tradició del ball l’any 2007 amb la intenció de reviure, durant les festes populars del nostre poble, aquesta tradició única i catalana que es ballava per Carnestoltes, però que poc a poc anava perdent força. Aquest any, s’ha incorporat la novetat del “Technifying Vermouth” per tal que, aquelles persones que ja saben ballar, perfeccionin la tècnica del ball, a més d’animar a tota la població a no tenir por a ballar i que s’uneixin a la gran festa popular que porta per lema: “Si a les Gitanes has fotut la pota... ara posa-la on toca!"

Esther Madrona, membre de la Comissió de Gitanes, ens explica l’origen d’aquesta tradició i fa una valoració sobre la participació d’enguany respecte anys anteriors.

Com explicaries a la gent de Sant Cugat què és el Ball de Gitanes?

El Ball de Gitanes és un ball popular de Sant Cugat, que el que vol representar és un casament on hi ha els seus nuvis, els seus padrins i tota la resta de convidats. Això realment és el que era el Ball de Gitanes en el seus orígens. Què es en realitat ara mateix el Ball de Gitanes? Si més no, el Ball de Gitanes de Carnestoltes és una festa popular on va la gent a passar-s’ho bé, a banda de ballar, evidentment, perquè no deixa de ser un ball en el qual, la gent vol quedar amb els seus amics, vol formar un quadro amb els seus amics i vol participar als actes de  carnaval de Sant Cugat.

Durant uns anys es va perdre la tradició de ballar el Ball de Gitanes, com va sorgir la idea de tornar a recuperar aquesta tradició?

El cert és que com totes les grans idees surten d’un moment molt “friki” de la vida d’algú, no? El tema és que érem unes quantes persones, tant del Grup Mediterrània com de l’Esbart d’aquí de Sant Cugat, que ens agradava molt ballar i vàrem anar veient com el Ball de Gitanes de Carnestoltes, de mica en mica  anava perdent força i érem menys els que el ballàvem, fins que va arribar un moment que ens vàrem trobar 4 o 5 i ens vam plantejar recuperar el Ball de Gitanes. Suposo que les ganes de seguir fent una cosa que havia funcionat en el seu moment va fer que nosaltres tinguéssim moltes ganes que el Ball de Gitanes tornés a ser el que realment era.

Fa unes setmanes que heu començat amb els assajos del Ball de Gitanes, trobeu que hi ha més participació que altres anys o com ho valoraries?

Veiem cares noves, veiem molta gent que està ballant per primera vegada i això, després de 9 anys de Ball de Gitanes de Carnestoltes, si més no, organitzat per nosaltres, per la Comissió del Ball de Gitanes fa goig, això d’arribar al primer assaig i pensar que et trobaràs amb les mateixes cares de sempre i que la majoria de gent és gent que no havia ballat mai aquest ball fa gràcia, encoratja el seguir endavant amb el que és la dansa. Més gent o menys gent que l’any passat? A hores d’ara no et puc dir massa cosa exacta, encara és d’hora, perquè portem tot just un parell de setmanes,  però si que la gent comença a parlar del Ball de Gitanes, sabem de gent que ja està pensant la seva disfressa, la disfressa del quadro de gitanes, com ballaran, les coses que faran entre gitanes i qualsevol dels actes de Carnestoltes. Amb això vull dir que gent hi haurà, això segur.

Dius que hi han moltes cares noves, però la gent repeteix d’altres anys o hi ha més gent nova?

La gent repeteix, però la gent que repeteix no podem saber encara quants som perquè són els que més tard es desperten, suposo que el fet d’haver ballat i dominar-ho una mica, et fa relaxar-te i aquests són els que s’apunten a últim moment, el dia 12 de desembre, que aprofito per dir que és el dia que tanquem les inscripcions d’aquest any, perquè sino després nosaltres anem una mica de bòlit per quadrar-ho tot. Tenim quadros apuntats, tenim bastanta gent apuntada ja i tenim bastanta gent nova que te moltes ganes de ballar per primera vegada el Ball de Gitanes.

 

Quines serien les novetats d’aquest any?

Tenim una cosa que vam anomenar “Technifying Vermouths”, així com molt anglès, molt “Smart” com és la ciutat de Sant Cugat que som una “Smart City”, el tema és bàsicament fer els caps de setmana, els dissabtes, tres dissabtes des del començament dels assajos fins Carnestoltes, uns assajos de tecnificació. Van orientats una mica a la gent que ja ha ballat el Ball de Gitanes una vegada o dues, que ja se’l sap i que te ganes de fer un pas més enllà, el lema d’aquest any és: “Si ja has ballat les gitanes, ara no fiquis la pota”, el que ve a dir és que ara que ja te la saps una mica, aprofita per fer-les ben fetes i la novetat d’aquest any és això, els vermuts de tecnificació, que el que fem és passar el ball un parell o tres de vegades i després evidentment ho acompanyem d’un vermut.

Notícies relacionades