L’Ajuntament retira la subvenció al FesCamp, que haurà de marxar de Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

Els impulsors del projecte d’activació i articulació de processos pedagògics i artístics al voltant de la sostenibilitat i el territori, FesCamp, han emès un comunicat que han enviat als col·laboradors i participants del projecte informant que l’Ajuntament ha decidit no concedir-los cap aportació de cara a l’edició del 2018-19. “El passat 15 de novembre en una reunió amb tècnics del departament de cultura se’ns comunica que l’Ajuntament ha decidit no donar més suport econòmic al projecte a raó de ‘retallades pressupostàries’”, expliquen, quan a la primera edició (2014) van rebre 7.624 euros i a la darrera (2017, amb edició biennal) 12.000.

Segons informen al comunicat, van demanar una reunió amb la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, per conèixer els motius però la petició va rebre com a resposta un únic correu electrònic en què s’al·legava una “redistribució pressupostària” cap a projectes amb “més trajectòria i impacte sociocultural”. L’equip del FesCamp diu que han fet un esforç per buscar altres vies de finançament però que l’administració local ha estat clau per garantir un projecte que aposta per “cultura com espai crític, posant de relleu el seu caràcter popular abans que municipal, treballant per articular entitats i ciutadania per la transformació social i la sostenibilitat ambiental”.

Davant d’això, i amb la voluntat de mantenir el projecte, el FesCamp marxarà de la ciutat per buscar un altre indret on sí tinguin els suports suficients. “Esperem que aquests quatre anys de presència en aquesta ciutat hagin sigut enriquidors i motor de canvi cap a una ciutat i un món més sostenibles”, s’acomiaden. Sergi Selvas explica via correu electrònic que la desaparició del FesCamp de la ciutat arriba en un moment de creixement i consolidació del projecte, com ben bé va explicar ara fa poc més de mig any en una entrevista a aquest diari.

El FesCamp va néixer l’any 2014 en el marc del projecte Mira-sol Fem Ambient i a l’any següent es va ampliar a Valldoreix i a La Floresta. Al 2016 es va iniciar una edició biennal en què els artistes tenien més temps per trobar-se amb els col·lectius i desenvolupar els seus projectes, que defugen de la concepció estàndard de l’art contemporani. Els resultats es van mostrar al març passat en una jornada a la plaça Barcelona, amb apostes que van des del teatre a un recull de vídeos amb entrevistes i cartografia amb les resistències del Vallès Sud, entre d’altres passant per una performance per reflexionar de la relació dels humans amb altres espècies animals.

La jornada en què es mostren els resultats ha representat fins ara el punt d’inflexió de cadascuna de les edicions perquè permetia mostrar no només el resultat artístic sinó també l’aportació del treball conjunt amb les entitats i persones del teixit social local que participaven en cadascuna de les apostes artístiques. Per això, Selvas sempre s’ha mostrat crític pel que fa a l’art més rígid: “Des de les institucions artístiques i els centres d’art es treballa per a un públic. Diuen que han de generar públics que consumeixin aquell art. És una afirmació perillosa perquè no deixa de ser la creació de consumidors”.

Part de la feina del FesCamp també era reconèixer artistes locals –en la darrera edició Laia Ramos, Quim Packard, Caterina Almirall i Nus Teatre, amb la col·laboració d’Aina Hache– i, alhora, posar en valor la seva feina. El conveni amb l’Ajuntament i amb entitats privades servien per reduir despeses i pagar la feina desenvolupada pels artistes. Ara, però, això ha acabat. Fins que no s’aprovin definitivament els pressupostos, tràmit que es farà al Ple del dia 18, els mitjans de comunicació no tenen accés al contingut íntegre dels comptes de tal manera que no es pot comprovar a quins altres projectes afecta la retallada anunciada per Fortuny. Davant les peticions d’aquest diari per tenir la versió del govern, el departament de premsa del consistori diu que “de moment no hi haurà resposta”.

Notícies relacionades