La ciutat s’omple d’activitats per commemorar l’arribada del tren que la va revolucionar

Foto: Jordi Pascual

De 2.600 habitants a 90.000. D’un poble agrícola a una ciutat de serveis i amb seus de multinacionals. L’arribada del ferrocarril a Sant Cugat a l’octubre del 1917 va ser l’inici d’una gran revolució que posteriorment s’ampliaria amb noves estacions, nous barris i, sobretot, noves infraestructures com la B30 i els túnels de Vallvidrera. Un any abans havia arribat el primer tren a Les Planes, com a obertura de la porta d’entrada al Vallès amb un ambiciós projecte basat en el que al 1906 va fer Emilià Jimeno i sota el finançament de Frank Stark Pearson. De fet, inicialment s’havia plantejat connectar la línia amb la frontera amb França però finalment no es va desenvolupar centrant l’actuació en la creació de diverses ciutats jardí a Collserola, el que va donar origen a La Floresta i Valldoreix, i posteriorment a Mira-sol.

Aquell 26 d’octubre del 1917 tot el poble es va concentrar a l’estació per veure l’arribada d’un mitjà de transport que revolucionaria per endavant la realitat local. Allà hi era com a regidor l’avi de l’historiador i membre del Grup d’Estudis Local (GEL) Domènec Miquel, qui ha participat activament amb l’Ajuntament, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i altres entitats en la confecció d’un programa d’activitats per celebrar el centenari d’aquell esdeveniment. Tot i que durant els darrers mesos ja s’han fet algunes conferències i activitats al voltant de l’arribada dels ferrocarrils a Les Planes i Sant Cugat, el gruix d’actes es farà entre l’octubre de 2017 i el juny del 2018.

L’encàrrec del programa d’activitats es va fer a través d’una moció institucional, presentada inicialment per ERC-MES, al Ple del passat octubre en què es demanava la creació d’una comissió amb entitats que permetés preveure un seguit d’actes per al centenari. En aquesta hi han participat l’Associació d’Amics del Ferrocarril, el Patronat Municipal d’Educació, la Penya Regalèssia, el GEL, el Consell de Ciutat i de Cultura, la Federació d’Associacions de Veïns, Sant Cugat Empresarial, Sant Cugat Comerç i el Club de Golf.

S’hi preveuen una trentena d’activitats que començaran el 26 d’octubre, just 100 anys després de l’arribada del primer comboi a la ciutat, amb la inauguració de l’exposició Al tren! Cent anys de ferrocarril a Sant Cugat al Museu del Monestir. El centenari acabarà el 20 de juny en el marc de la Festa Major amb un concert de la Locomotora Negra i l’acte de cloenda FENTVIA a càrrec de l’Esbart. El programa també inclou, a banda de diverses conferències i la dedicatòria de la propera edició del Bosc Literari de La Serreta, una festa de centenari amb un cercavila el 29 d’octubre i la representació de La vida en un tren escrita expressament per Víctor Alexandre el 25 de març al Teatre-Auditori.

També es preveu el desenvolupament de diverses activitats educatives i altres complementàries com ara animar als restauradors de la ciutat a incloure als seus menús un arròs del centenari, fer un cupó de l’ONCE específic i tenir un gravat especial fet per l’artista local Adolf. En l’acte de presentació de la jornada, celebrat divendres al migdia al Claustre del Monestir, la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha agraït la implicació ciutadana i ha anunciat que també al Nadal es treballarà al voltant del centenari amb l’eslògan “Nadal a tot tren”.

El president d’FGC, Enric Ticó, ha explicat que l’arribada del ferrocarril a Sant Cugat va ser una revolució tecnològica que ha marcat les bases de la “feina conjunta” que fa l’empresa pública amb l’Ajuntament actualment. Ha fet esment especial a la personalització de l’estació amb motius del Monestir i l’impuls del tren com a forma d’atracció turística. A més, ha reivindicat l’esperit emprenedor que ara fa 100 anys, diu, va permetre l’impuls d’iniciatives com la posada en marxa dels ferrocarrils. El president de l’empresa pública també ha entregat al consistori la primera malla ferroviària feta a mà en què es veuen els horaris dels primers trens que van circular a Sant Cugat.

L’alcaldessa, Mercè Conesa, també ha recordat la tasca feta ara fa 100 anys i ha reivindicat que les societats madures són les que saben reconèixer el progrés fomentat per les generacions anteriors. Així mateix, ha reivindicat una Catalunya del segle XXI com la d’ara fa un segle “sense por i dels emprenedors, l’enginyeria i la indústria”. “Eren homes lliures i a ells els devem la Mancomunitat, la revolució a les escoles, el tren...”, ha reivindicat. El consistori també ha posat en marxa un espai a la web municipal amb un breu resum de la història del ferrocarril i ha impulsat l’etiqueta #trenstc per a les xarxes socials.

Notícies relacionades