Actes i reivindicació per la Diada

Fotografia: Jordi Pascual

L'acte que més atenció atreu aquesta Diada és a Barcelona. La Via Lliure que pretén omplir l'avinguda Meridiana esdevenint una gran manifestació sobiranista és un element clau d'aquest 11 de setembre. Els santcugatencs que s'hi desplacen acudeixen al tram 68, el de la Via lliure a la sostenibilitat. Hi acudiran membres de Junts pel sí i de la CUP, també militants i simpatitzants d'altres candidatures que no plantegen el dret a decidir com un tema principal a la seva agenda política i persones a nivell individual, sense cap afiliació política. Els Gausacs faran castells a la manifestació.

Aquest acte ha rebut crítiques d'electoralista en coincidir en l'inici de campanya de les eleccions del 27 de setembre. L'altra banda ideològica, representada per Societat Civil Catalana principalment, ha decidit no organitzar cap acte enguany per aquesta raó, ni a Sant Cugat ni arreu de Catalunya.

Si bé, no cal desplaçar-se a Barcelona per viure la Diada. El 10 de setembre ja es van viure dos actes amb un marcat caràcter polític a Sant Cugat. D'una banda, la primera Marxa de torxes, organitzada per l'ANC, que va recórrer la ciutat des de la Plaça Lluís Millet fins a la plaça Rafael Casanova. Demà publicarem un article amb vídeo dels actes del 10 i 11 de setembre a Sant Cugat. A les 9 de la nit també es va celebrar la Festa Popular organitzada per Arran a la plaça Pep Ventura. Hi va haver sopar de pinxos, concurs de garrotins, de titus i concert. També es van celebrar les tradicionals havaneres a la Plaça de l'Om organitzatdes aquest any per CDC.

Durant l'11 de setembre els actes que se celebren són oficials tot i que no agraden a tothom. Ciutadans ha anunciat que no participa a cap dels actes institucionals de la Diada ja que “en els últims anys la diada de Catalunya s’ha convertit en la festa d’uns pocs. El crit a favor de la independència, la penjada d’estelades o la via lliure son actes que simbolitzen una ideologia i la diada de Catalunya hauria de ser neutra per tal de complir el seu objectiu que és el de representar a tots els ciutadans de Catalunya”. Per això proposen traslladar la festivitat al 23 d'abril.

Els actes que se celebraren es distribueixen a tres espais. Pel matí la plaça Rafael Casanova acull l'ofrena floral de polítics i entitats, començant a dos quarts de nou. Just a continuació, a dos quarts d'onze es fa l'ofrena floral institucional. En acabar l'ofrena, a les 11, l'alcaldessa es desplaçarà a la Plaça Barcelona per tal de fer el seu missatge institucional en motiu de la Diada. Just després hi ha previst el concert de l'escola Fusió. A les set de la tarda Plaça d'Octavià acull el ball de sardanes amb la Cobla Principal del Llobregat.

La Diada a Valldoreix

A Valldoreix també hi ha actes institucionals per la Diada. Es concentren a les dotze del migdia als Jardins 11 de Setembre de la Casa de la Vila. Tot plegat comença amb el discurs de Josep Puig, president de l'EMD. A continuació s'inicia l'ofrena floral institucional i d'entitats. L'acte acabarà amb la Coral l'Harmonia entonant l'Himne a Valldoreix i Els Segadors.

Notícies relacionades