La Ciranda, un projecte d’acompanyament a la sexualitat i als afectes, guanya el cinquè premi d’emprenedoria social

Foto: Jordi Pascual

Un servei d’acompanyament a la sexualitat i els afectes a dones, escoles i famílies a través de tallers ha estat el projecte guanyador de la cinquena edició del premi d’emprenedoria social promogut per l’Ajuntament. La Ciranda, impulsada per Júlia Sánchez, fa anys que treballa en l’àmbit i ara comença els tràmits per esdevenir una cooperativa amb tres companyes: Monterrat Catalán, Verónica Ramilo i Nataixa Fabregat. Haver guanyat el concurs suposa que el projecte rebrà 5.000 euros i seguirà tenint assessorament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

Sánchez explica que durant el proper any hauran de reforçar la intervenció de forma telemàtica, almenys mentre la pandèmia no permeti retornar a l’activitat presencial amb normalitat. Sobre el premi reconeix que a nivell econòmic és un bon incentiu per seguir creixent i que, alhora, és una forma de treballar de la mà de la resta de l’economia social i solidària de la ciutat: “És un reconeixement xulíssim del municipi on he viscut tota la vida”.

L’acte ha comptat amb la participació de la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, i del tècnic d’Economia Social de l’Ajuntament, David Sánchez, que han destacat l’alt nivell dels projectes participants i han dit que el consistori seguirà al seu costat. “Tenim un marxa el projecte del centre d’emprenedoria i innovació social on volem que conflueixin l’economia tradicional i social per a la millora socioeconòmica”, explica Vila, “l’any vinent esperem anunciar la nova ubicació provisional d’aquest espai i les línies de treball”.

Alhora, l’Ajuntament demana la implicació de les entitats i les empreses de l’economia social i solidària del municipi per elaborar un nou Pla Director d’Economia Social després del venciment del vigent aquest 2020. “A banda de la col·laboració per fer suport a l’emprenedoria, demanem que ens ajudin a què tot el teixit econòmic de Sant Cugat s’impregni de la idea que l’activitat econòmica ha de tenir un impacte social”, ha reivindicat la tinenta d’alcaldia.

17 candidatures, vuit finalistes i quatre premiats

Segons expliquen els organitzadors, l’edició d’enguany ha rebut 17 candidatures amb activitats diverses com l’atenció a les persones, la cultura, la biomedicina o la logística. A l’octubre la comissió de seguiment va escollir vuit finalistes, que han rebut un servei d’assessorament i enfortiment de 20 hores, i aquest dimecres al migdia s’han donat a conèixer els projectes guanyadors en un acte al Celler Modernista.

A banda de la Ciranda, els altres tres projectes són: Repartiment de paqueteria sostenible Moragas (Maria Cristina Monteagudo, Núria Treserras, Ismael Guzmán i Berna Ferrero), que pretén que la darrera milla en l’entrega de paquets als domicilis es faci de forma sostenible i amb la integració de persones de col·lectius vulnerables; Asseur (Núria Árboles i Anna Árboles), una corredoria d’assegurances socialment responsable, i VRPharma (Mireia Cigarrán, Allan Chung, Maite Grolera i María del Pilar Villalobos), que desenvolupa una solució de realitat virtual per a l’ús hospitalari amb l’objectiu de millorar l’experiència i el benestar emocional dels pacients. Tots ells també rebran 5.000 euros i podran seguir l’acompanyament amb l’Ateneu Cooperatiu.

Els reconeixements han estat entregats per Jordi Roset, representant de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa; Sílvia Trabalón, gerent de Sant Cugat Empresarial; Guillem Perdrix, director de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, i Pau Nadal, representant de l’Ateneu Cooperatiu. Aquest darrer ha dit que el nivell de les propostes presentades era molt elevat i que no ha estat fàcil escollir les guanyadores.

Els quatre projectes finalistes han estat: Whitehole Innovation (Alan Fusté, Dyhagho Pedro Briceño i Xavier Velasco, amb un projecte per millorar el rendiment acadèmic, detectar el risc d’abandonament dels estudis i propiciar la inserció laboral; Biohacjing CAT (Álvaro Jansa, Matthieu Laverne i Andre Sánchez-Montañés), que dissenya i produeix pròtessis miolectròniques personalitzades per a les extremitats superiors; Clorawfila Real Food (Anne Jadoulle, Lluís Ribas i Albert Martñi), un projecte basat en la dieta crudivegana per conscienciar i formar en l’alimentació saludable, i Mengem amb sentit (Alice Dessaint, Belén Menchon i María Teresa Escobar), que facilita l’accés i sensibilitza les famílies per avançar cap a una alimentació saludable i sostenible.

L’evolució del concurs d’emprenedoria social

El premi a emprenedors en l’àmbit de l’economia social es va impulsar ara fa dos mandats amb una primera edició al 2014 i va seguir al 2015 i al 2016 –en aquest darrer hi va participar aquest diari, sent un dels projectes guardonats–. Va ser en aquella edició que els guanyadors de les dues precedents van demanar millores perquè el premi no només suposés una dotació econòmica –que ha passat de 20.000 euros en la primera edició a 5.000 en l’actual– i un acompanyament durant el temps de durada del concurs. El repte estava, doncs, en donar suport a l’economia social en un sentit més ampli.

El govern anterior va escoltar la reivindicació i va assumir el repte de redissenyar el concurs d’emprenedoria per a les edicions següents just quan es tancava l’edició del 2016. La redefinició, després d’un any sense concurs, es va presentar al 2018, amb més acompanyament i una reducció del premi fins als 5.000 euros però amb més projectes premiats (quatre finalistes i quatre guanyadors). També s’eliminava el funcionament per fases i es recuperava la possibilitat d’estar gratuïtament durant sis mesos al centre d’emprenedoria social BeBusiness (l’antic Vita). Alhora, el premi va passar a ser biennal, per això la darrera edició va ser al 2018 i la que s’ha clos amb l’acte d’aquest dimecres feia referència al 2020. La següent serà, llavors, al 2022.

Notícies relacionades