elCugatenc celebra els 5 anys del naixement de la publicació amb un recull dels principals reportatges

Foto: Aina Serra

El projecte informatiu i periodístic local elCugatenc fa 5 anys aquest 12 de juny i, per celebrar-ho, presenta un recull dels reportatges més profunds i investigacions publicats durant tot aquest temps. 

Engegar un projecte periodístic local i que segueixi viu i més fort després de 5 anys ja és una victòria en si. Amb la difusió de la informació via internet i amb la percepció ciutadana que la informació és gratuïta, era tot un repte donar vida a elCugatenc. Tanmateix, es va fer. El mitjà digital crític de Sant Cugat va néixer al juny de 2015 i ha volgut omplir el buit informatiu que l’equip impulsor va detectat ara fa cinc anys per tal de donar resposta a les necessitats informatives de les santcugatenques. 

elCugatenc no hauria arribat fins aquí si no fos pel compromís de les persones subscriptes, entitats i comerços de proximitat que han ajudat a donar forma a elCugatenc i que han participat de les assemblees obertes, on es rendeixen comptes amb la comissió de gestió i s’estableixen línies d’acció per l’any que comença.

L’evolució del mitjà

Jordi Pascual, Xavier Boix i Miquel Margalef van ser els impulsors d’elCugatenc i el primer plantejament va ser: “Té sentit fer un mitjà de comunicació a Sant Cugat?” Per resoldre aquesta pregunta es van fer trobades amb entitats i actors incidents en la vida santcugatenca per tal d’enfocar la possibilitat de crear un nou mitjà local. 

Després d’aquelles assemblees encara informals, es va fer un concurs per decidir el nom i el disseny del nou mitjà. elCugatenc va ser el nom guanyador entre tots els proposats, tot i que hi ha seccions que han pres el nom que tenien altres propostes com, per exemple, l’Agutzil.  La participació i assemblearisme, doncs, ha estat sempre un element distintiu i clau d’elCugatenc, que és el resultat del debat, el consens i la decisió conjunta. 

elCugatenc era una realitat però li faltava força: “Miquel i jo no érem del poble i, a més, estàvem estudiant així que necessitàvem algú més”, explica Jordi Pascual; en aquest punt va aparèixer Patricia Cirera i, amb ella, es van començar a fer els primers passos del projecte, que en els seus inicis va entrar en una dinàmica més redaccional, tot i que es tenia clar que l’assemblearisme formaria part del projecte. 

En aquest context, elCugatenc va ser seleccionat com un dels projectes guanyadors del concurs d’emprenedoria social de l’Ajuntament, aconseguint així coneixements de l’economia social i 7.000 euros que va servir per donar força als inicis del projecte. Tot i així, al cap de 2 anys sense ingressos per a les persones que treballaven al projecte i havent patit moltes dificultats, es va a arribar a un punt d’inflexió.

És en aquest moment, al maig del 2017, en què es convoca una assemblea d’urgència, elCugatenc en la corda fluixa. La convocatòria va aglutinar prop de 20 persones per decidir si continuar o no amb el projecte. Quina va ser la decisió final? Donar impuls a elCugatenc i donar-li la forma que té ara. A partir d’aquell moment s’inicien les estratègies per fer créixer la comunitat d’elCugatenc, especialment les subscripcions.

Va aparèixer la comissió de gestió, les assemblees anuals, es va professionalitzar el mitjà, al setembre següent es va canviar la imatge del diari i a l’abril del 2018 es van crear els monogràfics. elCugatenc ara ja s’ha guanyat una marca, ha canviat la imatge i està reconegut a nivell local. En aquesta línia, pel que fa a l’audiència, “tot i que estem lluny d’altres mitjans, ens hem estabilitzat i veiem com els continguts més treballats i diferenciats dels continguts d’altres diaris locals són els més llegits”, exposa Pascual. 

Ara elCugatenc, a part del periodisme com a pota principal, té una pota de Classificats per potenciar el comerç local i de proximitat i té la pota del Monogràfic, que permet que la publicació es difongui en paper dos cops l’any i així arribar a més lectores.

Edició especial 5 anys

Per celebrar els 5 anys de la publicació, tenint en compte que no ens podem trobar als carrers i les places, que era la idea inicial, l’equip d’elCugatenc ha decidit oferir un recopilatori, en format digital, dels reportatges més profunds i investigacions que s’han fet durant els 5 anys de vida. Les peces que s’inclouen són:

A més, es recullen els testimonis de les persones que han passat per la redacció d’elCugatenc, com Miquel Margalef que ha enviat el següent missatge: 

“Creixement, aprenentatge i estima. Això és el que m'ha donat elCugatenc, quelcom que mai he pogut tornar prou. El projecte va néixer amb la idea d'explicar el dia a dia de la ciutat d'una manera diferent i transformadora, un punt de vista necessari. Passats 5 anys, l'essència, encarnada amb el Jordi, segueix més viva que mai. Llarga vida al projecte!”

D’altra banda també hi podreu trobar entrevistes destacadesi s’hi inclou l’enllaç directe a la web on es podran llegir en tota la seva totalitat.

Notícies relacionades