Publicitat

Més de dos mil subvencions i cinc milions d’euros el 2017 a Sant Cugat

En la línia de posar negre sobre blanc les polítiques econòmiques de l’Ajuntament de Sant Cugat em disposo a parlar-vos avui de les subvencions lliurades per l’ajuntament durant l’any 2017. En primer lloc crida l’atenció la feinada que suposa aquesta tasca doncs 2.255 subvencions en un any surten a unes 42 a la setmana. També hem de tenir en compte que aquesta política de subvencions representa més de 5 milions d’euros, gairebé un 5% del total de pressupost de despeses de l’any.

Per àrees de govern la que més subvencions ha donat en quantitat econòmica és la de Serveis Socials i ciutadania, més de 2,5 milions d’euros, la meitat de tota la partida. La segueix l’àrea d’esports amb 858 mil euros, l’àrea de cultura amb 647 mil euros, el SOM (Servei d’ocupació municipal) amb 528 mil i la de comerç amb 464 mil. Per destinataris d’aquestes destaquen la concessionària de les instal·lacions esportives Teampartners, amb més de 700 mil euros, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, amb 391 mil euros, la gent que de forma individual han rebut una subvenció per motius diferents que després desenvoluparé, amb 341 mil, la Fundació Catalana de l’Esplai, amb 287 mil euros i el Patronat Municipal d’Educació, amb 279 mil. En el primer cas, el de Teampartners, crida l’atenció que rebi aquesta important subvenció quan se suposa que sent com és un concessionari d’un servei el que hauria és de pagar un cànon i no rebre una subvenció.

D’entre les entitats santcugatenques de diferents àmbits ressaltar els 234 mil de l’Associació de Comerciants del Mercat Torreblanca, els 230 mil de Sant Cugat Comerç, els 220 mil de l’Associació Gestora de Festa Major, els 117 mil de Creu Roja i els 105 mil de l’Ateneu Santcugatenc. Totes elles les han rebut per diferents projectes, excepte la primera que la rebé en concepte de subvenció del 99% de l’import de les taxes del mercat.

Quan parlem de persones físiques que reben subvencions ens referim a persones que necessiten ajudes de tipus diferent. Entre aquestes les més de 400 famílies que van ser usuàries de la “targeta moneder” com a ajut d’aliments, amb un total de 68 mil euros, les més de 100 famílies amb ajudes per pobresa energètica, per un total de 20 mil euros o també els més de 25 mil euros per la formació en agricultura ecològica i autosuficiència, els més de 36 mil en serveis d’autoocupació, els 30 mil d’ajudes per estades en residències d’avis, els 5 mil per transport adaptat, els 40 mil per pagaments de lloguer d’habitatge, els 48 mil per activitat d’estiu i lúdiques per nens i nenes, els ajuts de transport que suposaren uns 8 mil euros i els més de 117 mil euros per persones amb “escassa capacitat econòmica”.

Un altre dels àmbits en el que l’ajuntament hi ha abocat força recursos és el de les beques de menjador escolar. En aquest hi trobem escoles públiques però també privades concertades. Per ordre de major a menor trobem que l’escola Joan Maragall va rebre en aquest tipus de subvenció més de 80 mil euros, 69 mil l’escola Santa Isabel, 60 mil l’escola Collserola, més de 53 mil la de La Floresta, més de 47 mil la Pi d’en Xandri i més de 41 mil la Ferran i Clua. Però cal també ressaltar que van rebre ajudes el Pinar, més de 23 mil euros, el Pureza de María, per la mateixa quantitat, l’Avenç amb més de 14 mil euros, els 6 mil euros del Thau i La Farga, els 3 mil de La Vall i els 500 del Viaró. El Patronat Municipal d’Educació també va rebre, en concepte del programa PFI, 121 mil euros, en ajudes de material i llibres per les escoles 26 mil euros i més de 130 mil euros en diferents tipus d’ajudes de caire social per les escoles bressol.

Òmnium Cultural ha rebut un total de 5.350 euros en subvencions i l’Assemblea Nacional no va rebre res, almenys durant aquest darrer any. Aquest darrer apunt és per qui s’ha passat el mandat criticant les subvencions a entitats de caire sobiranistes. Més valdria que es miressin els números i escatissin el perquè d’algun altre tipus de subvenció, ells que ho poden fer per la composició del Ple.

Xavier Boix, coimpulsor d'elCugatenc

Notícies relacionades