Publicitat

Les persones represaliades de Sant Cugat

En el Ple d’aquest dilluns passat es va aprovar per àmplia majoria una moció presentada pels grups municipals d’ERC-MES, PDeCat - Demòcrates, ICV-EUiA i PSC-CP de reparació i reconeixement a les víctimes del franquisme. Ja era hora! 40 anys han hagut de passar perquè hi hagi una majoria del Ple de l’Ajuntament favorable a fer justícia amb aquelles persones que van patir la venjança del dictador a partir del final de la Guerra Civil. Només C’s i PP s’han abstingut... ja se sap que no va amb ells aquest tema.

En dita moció es demana entre d’altres qüestions que l’Ajuntament faci un reconeixement a aquestes víctimes i perquè faciliti a llurs famílies la tramitació del certificat de reparació jurídica del Departament de Justícia. Justament és a partir de la tasca duta a terme pel govern català que podem saber de què estem parlant. Hi va haver molta gent represaliada a Catalunya? De quin tipus de represàlia estem parlant? I a Sant Cugat? Quanta gent que en aquell moment, parlem dels anys 40, vivien a Sant Cugat van ser represaliats?

Faig una aproximació a aquestes dades que de ben segur hauran treballat amb molt més rigor historiadors com en JF Mota, gràcies al que en bona part tenim constància d’aquesta part negra de la història del nostre país i ciutat. A Catalunya 69.813 van passar per un consell de guerra o bé per diligències prèvies a un judici. Això no vol dir que tothom fos condemnat. D’aquests, uns 31.000 van rebre com a pena l’absolució, es va donar per acabat el procediment, es va arxivar la causa o es va declarar sense responsabilitats o sobreseïda la causa. 300 persones van ser destinades a un batalló de treballadors o un camp de concentració. Més de 4.000 van rebre pena de mort, encara que després no tothom fos executat, i 3.700 condemnats a cadena perpètua. Entre els uns i els altres, penes de mesos i fins a 30 anys.

I a Sant Cugat, com va afectar la repressió franquista? Dels nascuts a Sant Cugat, 62 persones van ser represaliades. D’aquestes, dues dones. 44 van ser condemnats a penes de presó, a camps de concentració o a la mort. Concretament 3 santcugatencs van ser condemnats a mort i executats i 5 a reclusió perpètua. 18 santcugatencs doncs van ser absolts o declarats sense responsabilitats. En el cas de les persones represaliades residents a Sant Cugat del Vallès, són 103, dues dones d’origen murcià. D’aquestes persones represaliades, 35 van ser absoltes o posades en llibertat. 7 van rebre una pena de reclusió perpètua i 7 de pena de mort, de les que 5 van ser finalment executades: Juan Prat, Fernando Lorente, Manuel Capel, José Clarins i Antonio Ruiz. Cal afegir a aquestes a Gabriel Roca, nascut a Sant Cugat però resident a Sarrià. De tots els represaliats, 12 vivien a Valldoreix i 3 a La Floresta. De tothom que va ser represaliat a Sant Cugat, 41 van ser condemnats a 12 anys i 4 a vint anys.

Sovint s’aproven resolucions que semblen a primera vista abstractes o sense massa concreció. En aquest cas darrere dels acords hi ha noms de persones. Les que van ser represaliades a la nostra ciutat. Sense comptar les que van ser-ho després per les seves idees o activitats polítiques.

Xavier Boix, coimpulsor d'elCugatenc

Notícies relacionades