L’alcaldessa de Sant Cugat, la més ben pagada

El passat mes de gener escrivia aquest article sobre la despesa en càrrecs polítics de l’Ajuntament de Sant Cugat i la posava en context. Ara però tenim més dades, facilitades pel Ministerio de Política Territorial y Función Pública, sobre la dedicació de tots els càrrecs públics locals i els seus sous l’any 2017. És per aquest motiu que a continuació us presento algunes dades que ens poden permetre afegir criteris a l’hora de valorar quins criteris polítics guien les diferents alcaldies al nostre país. Per aquest examen he tingut en compte les 25 ciutats més poblades de Catalunya deixant al marge Barcelona que suposa un cas a part per molt motius.

L’alcaldessa Carmela Fortuny és la més ben pagada de Catalunya

Efectivament l’alcaldessa de Sant Cugat és la que avui, no el 2017, té el sou més alt de totes les alcaldies del país. Mentre era alcaldessa la Mercè Conesa no era així perquè rebia el sou com a presidenta de la Diputació, un sou encara més alt que el que té assignat l’alcaldessa de Sant Cugat. Carmela Fortuny té assignat com a sou 75.000 euros. Només l’alcalde de Reus rep el mateix sou. Per sobre de 70.000 hi trobem els alcaldes de Cornellà, Terrassa i Lleida.

Els de Tarragona, Girona, Sant Boi, El Prat i Viladecans tenen sous que van dels 65 a 70.000 euros. El de Manresa seria el que tindria el sou més baix amb 32.003, seguit per la de Vic, amb 47.000 i la de Rubí i Cerdanyola amb 55.000. Queden al marge d’aquesta anàlisi les alcaldies de l’Hospitalet, Santa Coloma, Figueres, Esplugues, Igualada i Tortosa, perquè les persones que ocupen aquests càrrecs tenen sous assignats per les seves responsabilitats a altres administracions com la Diputació, el Parlament o el Congreso i Senado.

El ple de Sant Cugat ens costa més de 700.000 euros

Si comptem el cost que té per les localitats la nòmina dels seus càrrecs electes ens trobem que el de Sant Cugat ens costa gairebé 800 mil euros (787.325). En aquest particular rànquing la nostra ciutat se situa en el lloc 10è dels 25 analitzats. Per sobre trobem ciutats com l’Hospitalet i Badalona, amb més d’1 milió d’euros de nòmina, Tarragona amb 996.462 i, per sobre de 800.000 i, en ordre descendent, trobem Sabadell, Lleida, Sant Boi, Terrassa, Reus i El Prat. Figueres seria el “fanalet vermell” amb 295.771 i, en ordre ascendent, Vic (342 mil), Tortosa (333 mil), Igualada (364 mil), Granollers (438 mil), Vilanova i la Geltrú (455 mil).

Relacionem-ho però amb la població que tenen els diferents municipis per valorar què li costa a cada ciutadà aquesta partida. Sant Joan Despí és on costa més calés la nòmina del ple, 19,72 euros l’any. Segueixen aquesta localitat Gavà i el Prat amb més de 12 €, Mollet per sobre dels 11, Cerdanyola, Sant Boi i Viladecans amb més de 10 € per habitant. A la gent de Sant Cugat li costa 8,8 euros la nòmina del ple i la ciutat se situa 14ena en aquest especial rànquing. Qui menys paga per aquest concepte serien en ordre ascendent Terrassa, Sabadell, l’Hospitalet i Badalona, per sota dels 5 € i, Santa Coloma, per sota dels 6 €/habitant i any.

En aquest aspecte, però, hem de tenir en compte que la configuració dels diferents plens i governs condiciona les xifres. El fet que hi hagi més o menys regidors de govern o fins i tot al ple, les coalicions, si estan en majoria o no i les diferents dedicacions configuren la despesa dels diferents plens municipals. A més estabilitat de govern més alts solen ser els sous excepte en aquells casos de municipis en que els seus càrrecs electes reben emoluments d’altres administracions o bé, i aquest aspecte és ben important, la política que cada força política té pel que fa a aquest aspecte. El cas de Sabadell seria un exemple de sous raonables pels seus càrrecs electes tot i tenir un govern de coalició de diferents formacions.

La dedicació dels càrrecs electes a les seves funcions

Per finalitzar valorarem quins són els ajuntaments on els seus càrrecs electes tenen més dedicació a la seva tasca política. En aquest aspecte el ple de Sant Cugat té 6 regidors a dedicació exclusiva, 5 a dedicació parcial i 13 sense dedicació, que no vol dir que no hi dediquin temps sinó que la seva responsabilitat la compatibilitzen amb altres dedicacions laborals. La dedicació exclusiva o no tampoc suposa més o menys sou, com la parcial, sinó que ho condiciona l’escala salarial. Cal afegir que els regidors i regidores de Sant Cugat que estan a dedicació exclusiva reben per la seva tasca sous equiparables als de localitats com Reus o Lleida, al voltant dels 60 mil euros. A localitats com Badalona i Tarragona estan per sobre dels 50 mil i a Sabadell pels 45 mil euros.

Però tot i així és bo saber que Santa Coloma, l’Hospitalet i Badalona tenen 15 regidories a dedicació exclusiva, Tarragona en té 13, 12 Sant Boi i Sabadell i el Prat, Lleida i Terrassa en tenen 10 successivament. Crida l’atenció que ciutats com Igualada, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú i Figueres tinguin només 2 dedicacions exclusives, Tortosa i Manresa 1 i Vic cap. En aquest sentit, el ple de Sant Cugat estaria en la 14ena posició tot i que com he dit abans la nòmina dels càrrecs electes de la ciutat és la 10ena perquè les dedicacions parcials tenen emoluments importants també, en un dels casos per sobre dels 50 mil euros.

Xavier Boix, coimpulsor d'elCugatenc

Notícies relacionades