Publicitat

La Lolita i 'La plaza del Diamante'

Vaig estar rumiant-m'ho força estona. Per què no, al Cugatenc, un article sobre teatre?

A més, la història de la Lolita Flores té una vessant fraterno-filial interessant.

Tenia curiositat per aquesta obra per dos motius. Primer per veure l'adaptació que se n'havia fet de l'obra de Rodoreda i segon constatar l'evolució artística de la Lolita.

La filla de la Lola Flores va estar -com els passa gairebé sempre als fills de pares amb molta personalitat- sota el paraigües de la seva mare. La van fer cantar, menystenint el potencial interpretatiu que tenia, i li van muntar una boda esperpèntica que va acabar com el rosari de l'aurora. Va ser en el declivi i mort de la seva mare quan ella va ser veritablement ella. Una lliçó que molts pares haurien de prendre nota.

L'obra que es va presentar a l'Auditori no em va fer el pes. De bon començament, una obra tan intimista, no anava bé en un lloc tan gran. Sempre he dit que, quan es va construir aquest sala, se'ls va anar la mà faraònica i els va sortir un espai excessiu. Hauria calgut un teatre de petit o mitjà format per aquests tipus d'obres.

Tenia una il·luminació i escenografia, al meu entendre, pobres. I la direcció hauria d'haver fet moure més la intèrpret en la primera part. Que es vulgui transmetre tristesa i enyorament no vol dir que la tinguis una hora de rellotge asseguda confiant en la força de la paraula. Durant aquesta estona, a la Lolita, se li notava una cantarella que hauria calgut treballar.

La segona part va ser diferent. La ràbia que transmetia la Colometa va fer veure les seves qualitats teatrals. Res a veure amb la primera meitat.

En canvi, la traducció i l'adaptació a monòleg de La plaça del Diamant em van semblar bones. Transmetia l'essència del lloc, la gent i el temps en què ocorre l'acció. Un veritable homenatge de la Lolita al seu pare, l'Antonio González, que va néixer allà a la vora, que va ser precursor de la rumba catalana i va sacrificar la seva evolució musical per viure al costat de la Faraona.

Rafa Usero

mestre jubilat i actor

Notícies relacionades