Es va perdre un bolígraf

El material que hi havia a la classe era col·lectiu. Els pares havien donat uns cèntims per al material a començament de curs i l'escola havia comprat llapis i colors i gomes i...

Tot estava en gobelets. Un per a cada taula. Les taules eren de quatre o de sis alumnes. Tot era de tots. Allò l'anomenàvem socialització del material i no era un caprici del mestre ni de l'Equip Directiu. Com us podeu imaginar tenia una intenció eductiva clara. Per tant, els nens i les nenes no havien de portar res de casa.

Malgrat això, després de reis algú apareixia amb un super-estoig carregat de tota mena d'eines, la meitat de les quals, innecessàries per a l'edat de l'infant. Un dia va aparèixer una nena amb un bolígraf que se li encenia una llum d'allò més bonic i innecessari. Ni el bolígraf ni la llum, perquè nosaltres treballàvem amb llapis. I quan ens vam adonar, ja l'havia perdut. O el va perdre o el van prendre. Com sol passar gairebé sempre no ho vam poder esbrinar.

La nena plorava i jo vaig muntar una conversa entre els meus alumnes per tal de solucionar el problema. En van sortir moltes de propostes entre els companys de classe. La que va tenir més acceptació entre tots, és la de regalar-li a la nena allò que tothom bonament li pogués donar. Cadascú li va portar de casa alguna cosa. Llapis, colors gomes, regles... Li van omplir un estoig del material recaptat. Què voleu que us digui, com a mestre em sentia orgullós dels meus alumnes.

Quan va venir la mare a l'entrevista, li vaig narrar fil per randa tot el procés. En acabar, la mare em va dir amb cara de decebuda: “Sí, però la meva filla s'ha quedat sense el seu bolígraf.” Vaig dissimular el meu desencís com vaig poder, tot donant per acabada l'entrevista. Abans, però, li aclarí, primer que la nena no hauria d'haver-lo portat a l'escola i segon que jo no era investigador, que era només mestre.

Estem segurs del missatge que estem donat als nostres fills? De veritat ens sorprèn quan els infants creixen amb aquest sentiment tan possessiu?

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades