Capgirem la democràcia

És curiós com en aquest país, i a la resta de l'Estat espanyol, s'ha pogut pervertir tant la paraula democràcia. Està clar que el terreny es tenia a favor per fer aquesta perversió: després de quaranta anys de dictadura franquista, qualsevol cosa que tingués a veure amb permetre cert marge de diferències ideològiques i en preguntar alguna cosa a la població podia fer-se passar per democràtic. Però va ser la transició un canvi real a una democràcia? Si tenim en compte que la Constitució va ser feta pels mateixos que havien viscut molt bé en el període dictatorial, que el Cap d'Estat va ser posat a dit pel dictador, i la ingent repressió que van patir les organitzacions i moviments d'esquerres més transformadors, que apostaven per fer canvis profunds, podem sospitar que potser ben bé no va ser una transició democràtica sinó més aviat una transacció de poder entre elits. Una capa de pintura i passem del règim franquista al règim del 78, una dictadura amb un new look d'allò més progre.

Ara bé, als darrers anys ens estem adonant que aquest Estat no és massa demòcrata quan aquells que tenen interessos en empreses privades decideixen avantposar el pagament del deute al finançament dels serveis públics, ja que les seves empreses se n'encarregaran, quan veiem com l'actual Cap d'Estat continua sent el fill d'aquell que va posar a dit el dictador (dret hereditari, molt modern tot!), i quan veiem que encara avui dia la gent perd ulls, anys de vida a presó o la vida mateixa a cops de la policia quan convé. Així que decisió dels de dalt, estructures podrides d'arrel, i repressió: el mateix que fa quaranta anys però en compte de veure-ho en blanc i negre, que fan grisos, ho veiem en vermells, blaus, taronges o d'altres, que ara la televisió és a color.

I veiem clarament que la democràcia no era això de votar cada quatre anys perquè malgrat ho fèiem, i en teoria anaven canviant els partits, la nostra vida anava empitjorant igualment. Ho veiem també quan, davant de la demanda majoritària de fer un referèndum en un territori, aquest es nega i s'actua judicialment contra aquestes demandes. Ho veiem a Sant Cugat perquè malgrat ningú vol que Torre Negra s'edifiqui, la llei diu que es podrà fer. I on queda allò que la democràcia era aquella eina que permet participar a tothom?

També hem vist que, amb nous projectes, ens hem tornat a il·lusionar pensant que potser el que fallava no eren les eines per fer la democràcia sinó les persones que havien vehiculat les diferents opcions: culpa de la casta política feta a base de corrupció, portes giratòries, acumulació de càrrecs... I per això sembla que haguem cregut que amb noves opcions la democràcia era possible només canviant el sentit del vot. Però, la voluntat de totes no hauria de ser responsabilitat de totes? És a dir, perquè tornem a confiar allò que ens pertany a unes quantes persones que estaran dins una estructura feta per saquejar? I com creiem que unes quantes persones canviaran allò que vulguem si lluiten soles, si no ens hi enfrontem col·lectivament amb la força de tot el poble?

No té sentit parlar de democràcia si no és participativa, si no és per decidir-ho tot, si no està representada per totes. I totes no cabem als parlaments ni als ajuntaments, però sí als carrers. I per actuar com un puny totes juntes cal que ens haguem trobat, discutit i organitzat. Només si totes ens impliquem a l'hora de dur a la pràctica tots aquells canvis que creiem necessaris (i em sembla que són molts, ja que ho hem de capgirar tot!), podrem realitzar-los de debò. I una oportunitat que tenim de fer-ho realitat és trencant amb el règim feixista de l'Estat espanyol amb un referèndum exercit no per un Parlament ni per un partit, sinó per un poble organitzat que tingui clar que la seva sobirania no resideix en cap urna, però una urna pot obrir una finestra per a exercir-la. Per això no hi renunciem. Organitzem-nos, defensem el referèndum, i trenquem també amb el marc autonòmic imposat per l'Estat construint uns Països Catalans radical-ment diferents.

Patrícia Gotarda, militant d'Arran Sant Cugat

Notícies relacionades