Valldoreix, territori lliure de petards?

En la sessió plenària que va celebrar l'EMD de Valldoreix el mes de gener, el ple va acordar declarar “Valldoreix vila sense petards”.

Jo, com a recent valldoreixenca i propietària d’animals de companyia, tres meravellosos gossos, estava pletòrica pensant que per fi podríem celebrar una revetlla amb pau i tranquil·litat, una revetlla en la qual no calgués convertir casa nostra en un búnquer amb la televisió a tota pastilla perquè els pobrissons no patissin angoixa, estrès, atacs de pànic, por, nervis...

A més a més, ho havia anat pregonant a tothom i m’enorgullia de formar part d’una vila sensible i respectuosa amb els animals i que també era responsable amb el medi ambient, ja que, estant tant a prop del bosc, fàcilment un petard pot anar a parar-hi i provocar un incendi.

Quina sorpresa quan va arribar la nit en qüestió i... Pim! Pam! Patapam! Puuuum..! fins més tard de les tres de la matinada! I no a l’altra banda, no, al costat de casa, i per tot arreu!

I una amiga, la Núria, que després d’haver escoltat tots els meus escarafalls i les meves infinites queixes als tiradors de petards com a gentussa que no és capaç de tenir en compte si és el millor lloc o no per fer tant de merder (puntualitzo que el meu marit i els meus fills van marxar a una zona apartada i industrial precisament per no molestar ni veïns ni animals ni bosc), va i em diu “que no he llegit la lletra petita de la declaració”. La lletra petita?

I aquesta era la gran lletra petita: “Els valldoreixencs i valldoreixenques podran tirar petards per tal de celebrar la revetlla de sant Joan”. O sigui, que la prohibició no és total. Això sí, en cas de voler comprar petards hauran d'anar fora de Valldoreix, ja que en tot el seu territori està prohibida la venda de tot tipus d'artefacte.

Però, a l’article 15 de la llei 64/1995 que regula la pirotècnia a Catalunya diu textualment: "Està rigorosament prohibit disparar coets, engegar globus o qualsevol altre artefacte que contingui foc, a distància inferior a 500 metres de les zones boscoses, atès que es poden provocar incendis forestals. La prohibició s'estén entre el 15 de març i el 15 d'octubre coincidint amb la campanya de prevenció incendis forestals”.

Valldoreix és una vila que compta amb 400 hectàrees dins els límits del Parc Natural de Collserola i Sant Cugat és una zona declarada com a zona d'alt risc d'incendi forestal.

Tal i com diu aquest mateix Decret, qualsevol d'aquestes infraccions seran sancionades d'acord amb el que estableixen les lleis d'incendis forestals.

Aleshores, totes les famílies que, amb perdó, s’ho han passat pel forro, què?

Bibiana Navarro, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades