Sopa d'aleta de tauró

Els restaurants orientals són tot un èxit en qualsevol ciutat occidental, avui dia. Aquesta gastronomia oriental basada en l’harmonia dels sabors, com els rotllets d’arròs i algues amb suculents condiments, les carns crues i mig crues, els ànecs lacats, les pastes fetes amb arròs, les salses agredolces o les sopes amb textures originals i ingredients que fins fa poc aquí no havíem tastat són, de bon tros, un capritx pel nostre paladar.

Però quan en una d’aquestes cartes apareix el plat de “sopa d’aleta de tauró”, originàriament una delícia xinesa usada en banquets i casaments com a símbol de salut i prestigi, probablement desconegueu el salvatgisme que s'amaga darrere d'aquest suposat menjar. L'”aleteig” és una pràctica que consisteix en tallar les aletes en viu i tornar l'animal al mar a morir!

És una acció prohibida a tota la UE, als Estats Units i a diversos països de Llatinoamèrica. L’any 2012, la UE va blindar la prohibició de tallar les aletes dels taurons per evitar que es pesquessin només per obtenir l'aleta i vendre-la al mercat xinès, que pot arribar a pagar fins a 1.000 euros per un quilo (per obtenir un quilo de les fibres necessàries per a la sopa fan falta uns 45 quilos d'aleta sense tractar), imagineu-vos quants taurons torturats calen.

Tot i que l’aleteig ja estava prohibit des del 2003, 141 vaixells espanyols i 45 portuguesos es van acollir durant gairebé 10 anys més a una excepció per desmembrar aquests animals; i és que Espanya era el tercer país exportador d'aletes, només per darrere d'Indonèsia i l'Índia.

Es calcula que més de 104 milions de taurons són capturats cada any a tot el món, dels quals 78 milions són atrapats només per la seva aleta segons dades de WildAid. El 17% de les seves espècies estan a la vora de l'extinció. Al mar mediterrani arriba al 40%, segons la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa). En 30 anys la població mundial de taurons i ratlles en els oceans s'ha reduït en un 80% i la seva desaparició pot ser catastròfica, ja que són grans depredadors, tenen una funció importantíssima en la regulació de la cadena alimentària.

La propera vegada que aneu a un restaurant oriental, si us plau, penseu en tot allò que us mengeu, en quins orígens té, en quines conseqüències pot tenir el seu consum i, si teniu la sort de ser persones empàtiques i sensibles, no demaneu mai “sopa d’aleta de tauró”.

Bibiana Navarro i Argelich, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades