Sant CuGATS

Els estius són per a les vacances, la platja (o la muntanya) els mots encreuats i les lectures pendents. O així haurien de ser. Fa setmanes que voluntàries animalistes fan una feina que no està ni remunerada ni permet marxar fora: han de tenir cura dels gats del carrer de la nostra ciutat.

En els últims anys, la població de gats a Sant Cugat ha augmentat de manera exponencial. Durant anys, hi ha hagut una manca d’actuació de l’administració per a una correcta gestió de les colònies, fet que ha provocat el què ja és un greu problema que afecta a molts ciutadans i, sobretot, a la salut i benestar d’aquests petits felins. Les associacions animalistes i protectores de la nostra ciutat es desborden amb la quantitat de casos que han d’atendre de gats malalts, malferits, d’atropellaments, de cries de dies que s’han quedat sense mare i necessiten alimentar-se cada 3 hores, etc. La pregunta és, es pot evitar? Podem millorar la qualitat de vida dels gats de la nostra ciutat? Es poden evitar les molèsties que ocasionen als veïns i veïnes de Sant Cugat? Sí, sens dubte és possible.

Fa cosa d’una any, las PAS (Plataforma Animalista de Sant Cugat) va elaborar un cens provisional de les colònies de gats de la ciutat. Aquest cens, fruit de moltes hores de feina de voluntariat, es va cedir a l’Ajuntament per tal que en seguís la tasca. Podem dir, i ens quedem curts, que tenim una població de gats de carrer de més de 1.000 individus. Segons dades de FAADA, les poblacions felines s’estabilitzen quan el nombre d’individus esterilitzats arriba al 70%. Així, a Sant Cugat hauríem d’esterilitzar un mínim de 700 gats per tal d’evitar aquest creixement descontrolat. Però això no és tot, l’esterilització ha d’anar acompanyada de la gestió de les colònies amb vacunes, desparasitadors, alimentació, cura de l’entorn i programes d’adopció responsable per a les cries i per als adults sociables. Tenint això en ment, sembla indispensable augmentar el nombre d’esterilitzacions i la construcció d’una gatera per a las casos de gats que no poden ser retornats a les colònies o que tenen possibilitats de ser adoptats.

Volem una ciutat on els gats no pateixin i puguin gaudir d’una vida llarga i saludable. Volem una ciutat on els veïns no hagin de patir la brutícia, olors, baralles i problemes de salubritat. Volem una ciutat responsable amb els seus animals.

Marta Guàrdia Llorens, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades