Regals bestials

Regalar una mascota és un dels pitjors regals de Nadal. Segons La Procuraduría del Consumidor és el vuitè pitjor regal, el de les “mascotes no planejades”, ja que inicialment els nens l’adoren però més endavant l’eufòria va minvant... Clar, fer-se càrrec d’un animal és una gran responsabilitat que no s’ha de prendre a la lleugera, que ha d’incloure el vistiplau de tota la família i que requereix temps, compromís, diners i, sobretot, amor.

Està del tot demostrat que els mesos de gener i febrer (sense tenir en compte els mesos d’estiu en els quals el tant per cent dels abandonaments es dispara exponencialment) són els principals mesos en què les mascotes són abandonades. A Espanya, cada any s’arriben a abandonar uns 110.000 gossos i uns 25.000 gats, i la xifra va augmentant.

Segons les dades de la Gran Àrea Metropolitana (GAM) que s’inclouen dins de la Societat Mundial de la Protecció Animal (WSPA), el 41,9% de mascotes han estat regalades, el 26,7% comprades i només un 1,9% han estat adoptades o recollides en un refugi.

Heu vist mil vegades l’emblema “No em regalis per Nadal, no sóc una joguina” i és que ja no saben com dir-nos-ho perquè ens quedi ben clar! Per evitar el desastre que any rere any es troben tots els treballadors i voluntaris de protectores i que fa que aquestes acabin desbordades d’ànimes bondadoses i innocents que un dia van ser i ara no són res.

Per a assegurar-nos que la relació amb ells serà estable i duradora, i no acabaran abandonats ni en centres d'acolliment, hauríem de tenir en compte tres punts: compromís (l’animal pot tenir de 12 a 15 anys de vida de mitjana), decisió i reflexió (valorar què suposarà aquest canvi i consensuar la decisió entre tots els membres) i aprenentatge i informació (assumir les obligacions, responsabilitats, cures i rutines que suposa tenir un gos).

“El gos és el millor amic de l’home”, els amics no es compren ni s’abandonen, recordeu que hi ha milers d’animals a protectores, gosseres i inclús al carrer, esperant una altra oportunitat per ser feliços...

Adopteu amb consciència!!!

Bibiana Navarro i Argelich, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades