I si no hi és quan torno?

Per desgràcia, aquesta no és la pregunta que ens fem. Aquest article no té la intenció de debatre si és correcte o no posar un “subjectador” a la porta d’un negoci per deixar-hi l’animal mentre som a dins; ni tan sols té la intenció de qüestionar el greuge que podria representar que un animal entri lligat dins d’un negoci que no és alimentari; no.

Aquest article va dirigit únicament a aquelles persones que decideixen portar el gos a fer encàrrecs i el van deixant a la porta dels negocis, als fanals davant dels bars o dels bancs mentre els amos estan dins, o  inclús davant d’un centre mèdic durant 45 minuts, com he pogut comprovar... Tampoc la intenció d’aquest article és de crítica. Tan sols és un article d’alarma, de preocupació, d’indignació, de patiment i d’una mica d’esperança.

Alarma: crec que la gent no n’és prou conscient dels perills que comporta deixar un gos lligat sol a la porta d’un establiment... Representa exposar-lo a un gran perill! La desprotecció.

Preocupació: Darrerament s’han incrementat els robatoris de gossos, confirmat tant per la FAADA (Federació d’assessorament i Acció en Defensa dels Animals), la Fundació Altarriba i la APDA (Associació de Policies per la Defensa Animal). Cada cop augmenten més les trucades d’alarma, de gent angoixada perquè “ha desaparegut” el seu gos. Tots coincideixen en un punt: els robatoris se solen produir quan l’amo deixa lligat el gos a fora d’un establiment per fer alguna gestió (descomptant els robatoris al jardins o inclús amb arma blanca pel carrer).

Indignació: Som realment conscients dels motius pels quals es produeixen aquests robatoris? Està més que comprovat que en la majoria de casos els gossos són utilitzats com a sparrings en baralles de gossos, els cadells  en vendes il·legals, els de raça per criar i la resta, casos més aïllats, per pidolar almoïna.

Patiment: Podem imaginar el trasbals emocional, el patiment innecessari i l’angoixa que pot comportar aquesta situació per l’animal?

Esperança: mica en mica s’omple la pica, deien... Doncs anem avançant... Al setembre de 2014 van aprovar la llei que permetia portar els animals al TMB de Barcelona, als FGC; i el mateix Ajuntament de Sant Cugat ha obert les portes recentment i cada cop més botigues es fan “amigues dels animals” .

Per tant, des de la PAS volem donar un consell: portem els animals a sobre arreu, sempre que ens permetin accedir-hi amb ells. Portem-los amb precaució, amb morrió on faci falta,  ben lligats, i amb respecte; i no els deixem lligats a fora d’un establiment, perquè no haguem que preguntar-nos mai “on és el meu gos?”.

Patricia Trilla, membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)

Notícies relacionades