Catalunya, terra de toros i bous

Fent un breu retrocés en la història recent, podrem recordar que el Parlament de Catalunya, l'any 2010, arrel de la presentació d’una Iniciativa Legislativa Popular promoguda per l’entitat Coordinadora per l’Abolició dels Correbous (CAC) aprovà una modificació de la Llei de Protecció Animal, amb la qual prohibia les curses de braus (corridas de toros), que fou efectivament aplicada el 2012. Considerant que es tracta d'una activitat "cultural" i, per tant, essent la seva regulació competència exclusiva de l'Estat Espanyol, el Tribunal Constitucional anul·là dita modificació (a instància del Partit Popular, que presentà un recurs d'inconstitucionalitat front la llei catalana).

Tanmateix, aquella prohibició, a primera vista dirigida exclusivament a la protecció animal, fou i encara és titllada de política. Aquestes crítiques es fonamenten en el manteniment, per part de la legislació catalana, de moltes altres festivitats basades en el maltractament de bous, com ho són el correbou i el bou embolat.

Si bé en elles l'animal no es mata ("sacrifici" no és un terme adequat valorant la finalitat i el desenvolupament de l'activitat), sí ha estat comprovat i contrastat que sofreix nombroses ferides i uns alts nivells d'estrès que en aquests últims anys han costat la vida no només a nombrosos animals, sinó també a diverses persones. En el cas del bou embolat, el seu patiment passa pel sofriment de cremades al llom, al morro i als ulls, i fins i tot acaba perdent la vista, tot com a conseqüència dels objectes encesos que li lliguen a la cornada. Una altra pràctica prou controvertida és la del bou capllaçat, en què se subjecta l’animal amb cordes per les banyes i la part posterior del cos, i se l’incita a córrer, controlant els seus moviments amb les sogues.

Com és possible que es prohibeixin les curses per raons ètiques, i se segueixin permetent aquestes pràctiques?

Hi ha qui considera que la no mort de l'animal justifica qualsevol altre tracte que se li pugui donar, i qui fins i tot argumenta que el bou es diverteix, i que és la "utilitat" de la seva vida. D'altres, segurament els més encertats, senyalen que els toros són –a més d'un acte de tortura–, una senya característica de l'Estat Espanyol, mentre que els bous –també activitat de maltractament– ho són de molts indrets de Catalunya, no interessant doncs a les autoritats catalanes eliminar-los de les festes populars.

Aquest any, la Coordinadora per l’Abolició dels Correbous ha presentat una nova Iniciativa Legislativa Popular, amb què pretén aconseguir la desaparició de qualsevol espectacle taurí.

Així, si bé la prohibició de les curses de braus fou una gran iniciativa que esperem que torni a ser vigent, tenim l'oportunitat de seguir avançant en la protecció dels drets dels animals, fer autocrítica i convertir-nos en millor societat i en millors persones, i així pas a pas, aconseguir un món millor per a nosaltres, i per a ells.

Andrea Xaxo, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades