Caiguts del niu

És primavera, època de cria de moltes espècies. En les últimes setmanes, pollets de tot tipus neixen i comencen la seva aventura vital. Malauradament, alguns d’ells cauran del niu i quedaran en situacions de vulnerabilitat; bé perquè estan malferits, bé perquè es troben en una zona poc segura i exposada a greus perills com cotxes, depredadors, altes o baixes temperatures... Per sort, avui comptem amb un munt de recursos que ens permeten ajudar aquests petits emplomallats.

Si t’has topat amb una cria d’ocell que ha caigut del niu i es troba en situació de risc, pots fer diverses coses. Primer has de mirar d’identificar de quina espècie d’ocell es tracta. Si no la reconeixes, demana ajuda a un veterinari. A Sant Cugat tenim la sort de comptar, a tan sols 15 minuts en cotxe, amb el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Allà fan una increïble tasca donant atenció a un munt d’espècies a les que recuperen i, sempre que sigui possible, les retornen al seu entorn natural. Les espècies que atenen són les considerades protegides per això, si t’has trobat un colom, una tórtora, una garsa o una cotorra, no se’n podran fer càrrec.

Tot i així, podeu trucar per demanar consell sobre la millor manera de procedir. Llavors, què fer quan l’ocell que has trobat no és espècie protegida? Si està greument ferit, porta’l a un centre veterinari; potser la seva vida dependrà de l’atenció que rebi. Si no està malferit, abans de decidir donar-li res de menjar, busca informació. Donar pa remullat, llet o farinetes podria ser molt perjudicial. A internet trobaràs un sense fi de llocs amb gran quantitat d’informació per a cada espècie. També comptareu amb l’assessorament d’associacions sense ànim de lucre com Birds Friends, Corazón de Paloma o APAECatalunya. Si contacteu amb elles tingueu una mica de paciència, són voluntaris que dediquen el poc temps lliure que els queda a respondre centenars de consultes com la vostra.
Per casa hi han passat coloms, cotorres i tórtores i, passat el pànic inicial de “i ara que faig”, l’experiència sempre ha pagat la pena. Les aus són, per a molts, unes grans desconegudes amb un munt de sorpreses ocultes. La pròxima vegada que et topis amb un ocell malferit o caigut del niu, no passis de llarg.

Marta Guàrdia Llorens, membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)

Notícies relacionades