Publicitat

La crònica monopolitzada

L’estructura dels mitjans santcugatenca és singular a la vegada que té uns trets comuns amb altres paradigmes comunicatius de proximitat. De fet, ahir ho explicàvem en un anàlisi profund que desgranava les audiències, la propietat dels mitjans i la magnitud d’aquests.

Després de veure les dades i les explicacions hi ha una conclusió clara: Sant Cugat té dues referències comunicatives: El TOT i Cugat.cat que tenen una gran potència tant econòmica com humana. Això converteix els altres mitjans en una minúscula referència que lluiten per fer-se un lloc entre els ciutadans. La nostra aposta és conquerir el nínxol de mercat que les dues grans organitzacions empresarials actualment no ocupen.

A la vegada, tot i que la gran potència dels dos grans mitjans locals fa inèdit el periodisme de proximitat, el panorama comunicatiu pateix algunes problemàtiques compartides respecte altres ciutats. La televisió s’ha vist desmantellada i mai potenciada amb l’arribada de la TDT i la ràdio mai ha arribat a ser un element clau de transmissió de la informació. En el seu torn els mitjans escrits de proximitat s’han potenciat i han anat guanyat terreny, però en alguns casos s’han mimetitzat en excés.

És aquesta potenciació de la mimetització dels dos grans mitjans escrits la que ha permès que guanyessin adeptes però a la vegada els ha impedit poder profunditzar en els temes particulars de la ciutat. És en aquest espai de la monopolització dels temes que aquest mitjà surt per buscar aire i ser crítics amb el poder.

Una excessiva concentració de la informació en poques plataformes pot ser vist com una capacitat per recollir totes les visions possibles, però moltes vegades no és el que acaba passant. Veure les coses diferents respecte aquelles que les plantegen acaba sense trobar un espai comunicatiu important en els dos grans titans i tot es converteix en color de rosa. 

Un assistent a la taula rodona, que vàrem organitzar el passat dimarts 1 de desembre, ens va insistir en què la feina que realitzem era essencial per combatre la concentració informativa en els dos grans mitjans. Nosaltres no critiquem la feina dels altres companys ni volem substituir-los. Simplement volem ser la crònica crítica i diferent i no la monopolitzada. 

Notícies relacionades