Sentència

Fa molt poc que s'ha conegut la sentència dels violadors dels Sanfermines, la manada, com els hi agradava dir-se. Moltes vegades, massa, podríem dir, les sentències en què les dones demanen justícia les trobem amb un regust tremendament masclista. Més de 370 pàgines per explicar molt tècnicament perquè aquest fallo no és de violació.

La paràlisi per la por hi és present en molt casos d'agressions és una resposta fisiològica en la qual res pots fer i no per això es pot considerar consentiment. És una defensa que té la ment i el cos davant d'un fet molt traumàtic. No dir explícitament NO, alt i fort ho consideren consentiment. 5 homes grans i forts acorralant una noia en un portal no és intimidatori. Un dels magistrats inclús demanava l'absolució doncs ell veia perfectament un ambient de jolgorio. Terrible, aquesta visió.

Em trasllada ràpidament a totes les sentències anteriors on es qüestiona contínuament a la víctima, si no es defensa, si queda callada, quina roba portava, si tancava les cames...

Fa molta tristor i molta por perquè veritablement si tens la desgracia que et passi una agressió, dependrà de la mirada interna de qui ho jutgi, de la seva visió patriarcal o no, dels seus rols com a persona, de la seva formació humana i si és algú que veu abús on hi ha una violació i a més té el poder de decidir-ho, crea molt de dolor.

Cal formació, jutges formats en matèria de gènere. Perquè el món judicial, com els altres, està plagat de mentalitats masclistes i patriarcals que, evidentment, traslladen la seva mirada interna al seu àmbit laboral. De poc serviran lleis avançades si l'estructura humana és incapaç de veure rols de dones i homes en clau masclista..

I no ens oblidem que això ara ha passat a Navarra però contínuament està passant a tot arreu, doncs la nostra cultura està arrelada al masclisme. Dels 33 països europeus tant sols 9 reconeixen que el sexe sense consentiment és violació. O sigui que si et sents paralitzada i no pots ni articular paraula pel shock no serà una violació. Tot això està tant fora del sentit comú que costa creure-ho. Cal doncs que els estats reconeguin en la llei que el sexe sense consentiment és violació.

Ens cal molta educació per no cosificar les dones, per no veure-les com trossos de carn. Els Whatsapps d'aquests violadors eren indignants per a totes nosaltres i també per a vosaltres, home,s doncs són un pèssim exemple del vostre gènere. Els missatges evidenciaven una premeditació i una conducta comportamental repetitiva, una mirada perversa sobre les dones, una cosificació.

Com a societat hem de rebutjar aquestes conductes, posar l'atenció en qui comet l'acció, fer buit als agressors i donar suport a les víctimes.

 

Eduquem per respectar a l'altre, per no traspassar conductes masclistes, per reflexionar sobre com transmetem la nostra mirada a les nostres accions. No oblidem que el masclisme és la porta d'entrada de la violència masclista.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades