Noves fórmules

La política ha de construir noves formes de relació, queden obsoletes aquestes pràctiques poc transparents, de poder, d'imposició, de no respecte... de maltractament. Tota aquesta acció i pensament ancorada durant tants anys està forjada i escrita per homes que sustenten el poder del patriarcat. Un poder que reconeix el pensament únic com a única fórmula d'acció, que no té en compte les opinions diferents, que no dialoga, ni empatitza ni té cura. La majoria de la política se sustenta en aquest pensament, en el pur masclisme on la resolució de conflictes és la confrontació sense cap intent de mediació.

Si hi haguessin moltes dones a la política i homes amb visió de la cura en llocs de poder estic convençuda que les coses canviarien, dones amb visió integral, properes, pràctiques, mediadores, que generen consensos, dones que expressin les seves diferències, que assumeixin els errors propis i tinguin la capacitat de reconèixer els encerts dels altres, ens calen noves pràctiques i ràpidament.

Despatriarcalitzar, potser així, implicant a totes les estructures polítiques i dirigents, podrem eliminar el feminicidi i els abusos contra les dones.

Ens socialitzen en la mateixa societat i la majoria de personal polític beu de les mateixes fonts patriarcals que els nosaltres, res canvia sols que tenen poder i aquest poder pot ser molt perillós. Tenim tant naturalitzada la divisió sexual del treball que la nostra primera escola de desigualat és la nostra pròpia família, després vindrà tot a la resta, l'escola i la societat en general.

Caldrà plantejar-se noves formes de relacionar-nos on estigui present l'escolta activa, la resolució de conflictes per la paraula i l'art de negociar. Ens juguem molt, doncs. El nostre món està majoritàriament en mans de dirigents amb rols que moltes vegades tenen més a veure galls en un corral que amb models construïts des de la cooperació i col·laboració. Cal desconstruir tot allò que és injust, basat en el privilegi de la força i la tradició, tot allò que no té en compte la meitat de la població que són les dones. Cal visibilitzar tot aquest immens treball diari i continu que fan tantes i tantes dones a les seves llars, cuidant infants i gent gran. Posar en valor això també sustenta la nostra societat.

Eduquem-nos per construir noves mirades, nous diàlegs, noves formules de negociar els conflictes, així podrem deixar a la nostra descendència un món més just i més sa.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades