Jo també

Oprah Winfrey en els Golden Globe de 2018 deia que “el vostre temps s'ha acabat” i ho deia per aquells homes poderosos que han dominat el món. Tan de bo aquest món tan patriarcal deixi pas a un món de cooperació entre iguals. Passos de visibilització i de consciència col·lectiva. Resposta directa a l’“a mi m'ha passat això...”, “ a mi també”. Una experiència traumàtica que segurament estan passant milers de persones, o ja l'han passada; emocions compartides. És igual si som aquí o l’altra part del món, el trencament intern no té fronteres.

L'efecte mirall empodera, fa que ens permetin trencar el silenci, buscar aliances i sortir-se de una cosa que creiem només ens passa a nosaltres. La unió fa canvis, i trencar el silenci ens aproxima.

La presentadora també va parlar de Recy Taylor, qui al 1944 va patir violació conjunta per una manada de 6 homes, van quedar impunes, potser perquè ella era negra i els delinqüents eren blancs. Recy va morir fa poc i no va parar d'explicar el seu cas per remoure consciències apoltronades en el seu espai de seguretat. A efectes legals no va passar res, cap canvi, però segur que va servir per empoderar altres dones a no callar i a passar de l'estadi de víctima a supervivent. Ella ho va ser sempre doncs no va parar de buscar justícia. Grans de sorra en un univers que fan que moltes de nosaltres despertem, i també espero que molts homes. Esperances per canvis a un món millor que cal treballar a diari i amb molta cura doncs espero que compartiu amb mi el desig de millora per les properes generacions, agraint a totes aquelles anteriors que van atrevir-se a fer canvis i a qüestionar-se, posicionant-se davant la injustícia.

Tan de bo en uns quants anys estiguem millor, no quedi impune la injustícia, sigui indiferent on estiguem i regni la cooperació i el respecte a la diferència. Però aquest propòsit no ve per si mateix, per la inèrcia, ve de la implicació, del treball constant, de la creença veritable que cal eradicar la injustícia perquè algun dia el me too sigui anècdota.

Apel·lo al teu desig de ser feliç. És el que volem totes les persones, oi? Implica’t en el teu entorn, ens necessitem els uns als altres, el que et passa a tu em pot passar a mi, o potser no però cal construir de forma conjunta regles de joc diferents, doncs en les actuals a les dones se’ns assassina, se’ns violenta, se’ns utilitza, se’ns cosifica, no se’ns valora... I passa a tot arreu amb major o menor incidència, però passa.

No ho normalitzis, és real, el patiment derivat d'aquestes accions és real, amb noms i vides semblants en aparença a les nostres. Implica't doncs perquè la suma de moltes voluntats fa el canvi. Necessitem canvis legislatius, molta formació en els professionals, molta educació, recursos per aplicar totes les bones intencions i molta consciència que el canvi és possible sumant-nos.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades