Publicitat

Aprendre a desaprendre

Estem a uns dies que acabi l'any i potser teniu llistes de bons propòsits o d'activitats que any darrere any anem postergant. Potser vosaltres us heu adonat ,com jo, que cal desaprendre i despendre's d'algunes coses que abans conformaven la vostra realitat, coses tangibles o no, aquell jersei a l'armari que fa tres anys que no us poseu o aquella idea que ja us resulta estranya...

Desaprendre conceptes que creieu fermament, per passar a disseccionar-los, analitzar-los i desprendres's d'allò que no ens serveix per conformar una nova forma d'aprendre, d'abordar aquell concepte. De tenir una nova mirada al respecte.

Per a mi, desaprendre porta implícit el creixement, l'anàlisi i l'enriquiment vital i d'això en sabem una mica moltes dones que hem passat situacions de violència de gènere, sabem que cal reformular el concepte de l'amor perquè allò que pensàvem que ho era no és. En l'amor no s'hi val tot, l'amor no fa mal, no, NO FA MAL, no cal desdibuixar-se enfront d'una altra persona, cal tenir-se en compte (almenys tant com ho fem pels altres), l'amor no significa patiment ni sacrifici constant, ni gelosia, ni control, ni dependència emocional, ni cedir els espais personals...

Si a la teva vida et trobes amb aquestes situacions, repassa el teu concepte de l'amor. Obre la ment i analitza. No acceptis situacions d'abús. Si la teva parella t'amenaça, les amenaces no són solament paraules, porten implícit la por. Si et trobes intimidada, les dones que pateixen violència són expertes en desxifrar mirades i gestos dels seus agressors, s'acostumen a llegir ràpidament perquè la seva vida corre perill.

Abús emocional, paraules com “tu no ets ningú” si et fa sentir inferior, no compta amb tu per les decisions, es burla, t'insulta, et menysprea, t'ignora o no et contesta quan li parles. Aïllament, si no tens llibertat per sortir quan vols i has de dir-li a cada moment amb qui parles, amb qui vas, tens por i no li expliques per què tens por a les seves reaccions. Poc a poc et vas aïllant dels amics, de la família.

Abús econòmic, et diu que no cal que treballis o estudiïs, ell diu a on van dirigides les despeses, no ho consensua amb tu, no saps quants diners guanya, administra els teus diners. Privilegi masculí, si no et deixa prendre decisions importants, et diu que són funcions teves la llar i la criança dels fills... Si això et ressona, et sents identificada, et fa que pensar per què ho estas vivint, demana ajuda, explica-ho a alguna persona que et pugui orientar, mai és tard per tornar a aprendre.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades