25 de novembre

El 25 de novembre és el dia en què commemorem de forma internacional l'eliminació de la violència contra la dona. Aquest dia es fan molts actes reivindicatius arreu del món per denunciar-ho i reclamar compromís i accions polítiques en tots els països per aconseguir la seva eradicació.

Aquesta convocatòria va ser triada pel moviment feminista llatinoamericà en 1981 en commemoració a la data del 1960 en què van ser assassinades les germanes Mirabal, Patria, Minerva i Maria Teresa (dites les Mariposas) a la República Dominicana per ordre del general Trujillo. Al 1999 la ONU va establir de generalitzar el dia arreu del món per sensibilitzar de la violència que afecta a les dones i nenes pel fet de ser dones.

La violència sexual, econòmica, física, psicològica, tràfic, mutilació genital i matrimonis forçosos són violacions dels drets humans que afecten al 70% de les dones d'aquest món. Això és aproximat doncs segurament coneixereu alguna dona que mai ha explicat que va rebre abusos, ni assetjament ni violència, fets greus que no comptabilitzaran, que tindran les conseqüències de portar la càrrega personal diàriament.

Normalitzem la violència contra les dones i moltes vegades la justifiquem. És la costum, la tradició, etc. i no ho veiem. Canviem d'ulleres, doncs, està per tot arreu.

Recorda els casos d'abusos sexuals que recentment s'han destapat a la meca del cinema, anys i anys de silenci compartit per molta gent fins que algú s'atreveix a donar el primer pas i cauen tot seguit de declaracions guardades en l'armari. Trista societat tenim la que no tira del fil al primer indici, la que mira cap a un altre costat esperant que no li toqui, la que dóna palmades a l'esquena a l'abusador sabent que ho és però no arribat a l'opinió pública. L'abusador se sustenta d'això, de la nostra indiferència, passivitat i tolerància.

Arriben informacions de matança ètnica a Birmània, on milers de Rohingyes són massacrats diàriament i on les dones pel fet de ser dones són violades sistemàticament, segrestades i obligades a estar en bordells per l'exèrcit, dones que han presenciat com mataven davant seu als seus fills i a les seves parelles. Això està passant ara ,en aquell lloc on potser vas anar de vacances i et semblava tant espiritual perquè contínuament estaven fent ofrenes.

Contínues violacions dels drets de les dones a tot arreu. El panorama és devastador. Cal prendre consciència que ens afecta tota la població. Que el abusos han de ser desmuntats perquè volem una societat justa que no se sustenti en privilegis d'uns i sofriment d'altres.

Implica’t, també és cosa teva, malgrat que no hagis passat cap tipus de violència al teu ser. Implica’t doncs quan més gent siguem cridant contra les injustícies contra les dones abans podrem aconseguir-ho.

Implica’t en canviar el teu entorn amb el teu exemple, pots fer molt, de veritat. Informa’t sobre què és violència contra les dones, no la normalitzis ni la justifiquis, doncs estaràs sustentant a l'abusador. Educa’t i forma’t, potser veus coses que abans no hi veies.

Al nostre municipi entorn al 25N hi haurà molts actes de sensibilització, apropa’t i sinó a altres llocs però apropa’t, doncs sense tu no podem canviar les coses.

I sobretot, intentem traslladar aquest dia al nostre diari, no ho parcel·lem en un dia a l'any doncs parlem de valors, d'estructures injustes que han de ser desmuntades, de pensament masclista que ha de donar pas a un igualitari i mediador.

Entre totes i tots ho fem possible.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades