Maria Dolors Renau

Mortes o senzilles?

Recordeu aquell disbarat de cançó que deia “antes muerta que sencilla” ? Un escàndol, una lletra que cap mare hauria d’haver tolerat. Però, en canvi, va gaudir d’una gran popularitat. Erotitzar, aprincesar i ensenyorar nenes (ja no parlem de casar-les, que aquest és un altre i més greu drama) és cosa antiga.

Sobre els cossos de les dones

Malgrat que no es l’època de l’any en què més es parla –potser pel fred– no deixen d’aparèixer notícies i debats relacionats amb la roba que portem les dones. Les més curioses varen aparèixer a l’estiu quan es parlava dels burquini. Massa tapades. I fa poc varen aparèixer noticies provinents de l’Índia en què s’aconsella les dones no passejar amb faldilla curta.

Xarxes? Sí, però...

En un dels actes d’aquesta anòmala campanya que arrossega feixugament el greu pes de tot el que ens ha passat els darrers mesos i el que encara està passant, un orador va dir quelcom que val la pena recordar: avui en dia, la campanya de veritat ja no es fa en els mítings es fa en els mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Una trituradora a la cuina

Uns quants varen posar en marxa una trituradora, esmicoladora que tallava i encara talla molt finet. L'han anat instal·lant, peça per peça, ben llustrosa i polida, amb colors brillants i estels guia cap al futur a la cuina més important de la ciutadania: la que alimenta la quotidianitat de tots plegats.

Parlem, sí (reflexions sobre els últims dies)

Constato una peculiar progressió en la dinàmica dels assumptes col·lectius. En primer lloc, es polaritzen les postures polítiques, es fa difícil l’acord i no diguem ja el diàleg sobre qüestions fonamentals allà on s’hauria de produir: en seu parlamentària. Després es polaritzen les actituds socials i la gent surt molt al carrer a manifestar-se.

Un No article

Resulta que em proposo escriure un article o una opinió per a elCugatenc i em quedo paralitzada. Busco i rebusco una temàtica prou significativa i interessant per a mi i pels que llegeixen aquest diari digital, i no en trobo. Tots el que se m’ocorren em semblen fats, avorrits i descolorits, menys aquells que directament o indirecta estan relacionats amb el gran tripijoc social i polític que estem vivint.

Celebrem el 8 de març

Difícils moments per les nostres societats: les desigualtats augmenten, el malestar psíquic de moltes persones creix i se suma a un gran desconcert moral, a un gran descontent difós contra tot allò establert que no sabem si es podrà encarrilar bé o ens fera descarrilar buscant solucions simplistes, aparentment salvadores. És en aquest context que un any més arriba el 8 de març, el dia internacional de la Dona treballadora. O de la Dona.

A favor de la política

Aquest últims dies, sembla que no es parli d’altra cosa. Amb més o menys seny –més menys que més– es parla en els bars, en els taxis, per la ràdio i la tele del que està succeint en aquest assumpte del nou govern a Espanya. El que més em sobta no és que se’n parli; això pot ser un bon senyal, sinó en el com, en el to pujat que s’empra arreu i que es fa més palès en els mitjans de comunicació social i en el mateix Congrés dels Diputats.

Petites, grans paus

Avui som moltes persones les que continuem mantenint el somni de la pau. I això malgrat el que veiem cada dia, el que succeeix a Síria i en d’altres països propers i les seves conseqüències: pasteres, naufragis, tanques cada cop més altes que ens fan pensar en la fragilitat d’aquesta Europa nostra que no sap, no pot i no vol entomar una crisis humanitària d’aquestes dimensions.

Una bona veïna

Diuen que en temps de la Revolució francesa algunes dones del poble assistien assegudes al primer rengle, per veure-ho bé, a la decapitació dels condemnats a la guillotina, bo i fent mitja, o potser, amb llana i ganxet. Les mans no paraven de bellugar i teixir de forma mecànica. Els ulls s’ alçaven de la mitja, potser es miraven les unes les altres, les boques amb poques dents parlaven, s’obrien per xisclar de tant en tant o per riure a cor batent?

Pàgines